Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930’da daha önce İtalya tarafından işgal edilen ve o tarihlerde de işgal ile tehdit edilen Antalya’ya gelerek faşist Mussolini’ye karşı gövde gösterisi niteliğindeki halkla buluşmasının yıl dönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı.


    Kutlama ve çelenk bırakma törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı, Rafet Zeybek, Aydın Özer ve 22. Dönem Milletvekili Tuncay Ercenk, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Deniz Filiz, Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, İYİ Parti İl ve ilçe yöneticileri, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) temsilcileri, Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Kuşaktan Kuşağa Antalyalılar Derneği ve bir çok kurumun temsilcileri ile yine çok sayıda Antalyalı cumhuriyetçi katıldı.

 

2017 YILINDAN BERİ ÇELENK BIRAKILMIYOR!


    Törende söz alan ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, Atatürk’ün Antalya’ya geleceği haberi daha gelmeden kentte büyük bir sevinç yarattığını ve o gün Kepez’den şehir merkezine kadar Antalya halkının yolun iki tarafını doldurduğunu, daha sonrasında da bir çok kez Antalya’yı ziyaret ettiğini hatırlattı.

    Daş, Atatürk’ün hiçbir zaman emperyalizme hizmet etmediğinin altını çizerken şöyle konuştu:

    “Verdiği mücadele ile emperyalizme karşı mücadele eden tüm mazlum milletlere örnek olmuş bir dünya lideridir Atatürk. Bu zorlu yıllarda Atatürk ile omuz omuza mücadele eden Antalya’mızın değerli Kuvayı Milliye önderleri olan Mehmet Emin Bey, Rasih Kaplan ve Mustafa Ertuğrul başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum.

    Ayrıca 2017 yılından beri Atatürk’ün Antalya’ya gelişi nedeniyle ilin resmi yetkilileri tarafından çelenk sunma töreni neden yapılmıyor sorusunu artık sormuyoruz.

    Türkiye’nin anayasa yapmak için birlik ve beraberliğinde sorun olması gerektiğini, ancak bugün böyle bir sorun olmadığının altını çizen Daş, yeni anayasa tartışmalarının son derece tehlikeli girişimler olduğunu anlattı. Daş, “100 yıllık Sevr projesine karşı hepimiz uyanık olmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk Milleti, kaderinin bir masada yok edilmesine izin verecek kadar aciz ve güçsüz değildir” dedi.

 

‘DEVRİMDE ATATÜRK’ÜN İMZASI VAR’

Törende bu konuşma da CHP Antalya İl Başkanuı Nusret Bayar tarafından gerçekleştirildi.

    CHP’li Bayar, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, bölünmüş, parçalanmış, paylaşılmış ve işgal edilmiş bir imparatorluk yerine; çağdaş, laik, modern, yurttaşlığa dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğunu vurguladı.

Bayar şöyle devam etti:

“Bu devrimin altında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası vardır! Meydanlarda karşılıklı savaştığı düşmanları tarafından bile büyük saygı gören, kurtuluşun ve kuruluşun mimarı Ulu Önder Atatürk’ü, Antalya’ya gelişinin 91. Yıl dönümünde saygı, minnet ve hasretle anıyoruz.

Ateş çemberine dönen dünyada; Atatürk’ün “Yurtta sulh, dünyada sulh” ilkesi temelinde, barışı savunacağız!

 

‘VALİLİĞİN KATILMAMASI KABUL EDİLEMEZ’


Akdeniz Gerçek’e konuşan Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Valilik başta olmak üzere protokolün salonlarda kutlama yapmasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

    “Atatürk’ün Antalya’ya geldiği böylesi bir günde protokolün, Valiliğin, Milli Eğitim’in çelenk koyma töreni yapmaması bizler için kabul edilemezdir. Bugün burada çelenk koyma törenimizi hep birlikte yapmalıydık. Hep birlikte meydanda, Atatürk’ün yanında olmamız gerekirdi.”

 

‘SARI PAŞAMIZI KARŞILAMAK ŞEREF VERİCİ’

CHP 22. Dönem Antalya Milletvekili Av. Tuncay Ercenk, gazetemize özel açıklamalarda bulundu:


    ‘Antalyalılar olarak Sarı Paşa’mızı burada karşılamak bizim için çok şeref verici olaydır. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bir anlayışın kentimizi ziyaret etmesi her zaman müthiş bir onurdur. Biz onun fikirlerini herkese ve her şeye rağmen savunmaya devam edeceğiz. Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa!’

 


‘BU GÜNÜ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORLAR’


CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Akdeniz Gerçek’e özel açıklamalarında kentin yöneticilerine ve Antalyalılara şu sözlerle seslendi:


    ‘Burada Atamızın ‘Antalya dünyanın en güzel şehridir’ söylemine uygun bir şekilde Antalya’yı korumak ve Antalya adına çalışmak tüm yöneticiler olarak hepimizin görevidir. Ben resmi tören yönetmeliğinde de yer alan böylesi anlamlı bir günün devlet kademeleri tarafından da coşkuyla kutlanması gerektiğini düşünüyorum.


    Öğrencilik yıllarımda Korkuteli’nden bu meydana gelmiş ve kutlamalara katılmıştım. Antalya’nın tüm protokolü, sivil toplum örgütleri, her kademeden insanlar bugünü coşkuyla anmıştı. Ancak bugün bakıyoruz, bu günü unutturmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız.


    Bir kez daha seslenmek istiyorum; hiçbir şey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kalbindeki Atatürk sevgisini unutturamayacaktır. Atatürk’ün ilkeleri yolunda hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim