Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, bagevkariyer.com verilerine yaptığı açıklamada iş arama başvurusunda bulunan kadın ve erkek oranının sırasıyla yüzde 31,6 ve yüzde 68,3 düzeyinde gerçekleştiğini belirtirken, yönetici pozisyonlarına başvuruların ise sadece yüzde 15’inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti.

 

DAHA FAZLA KADIN İŞ ARAMAYA BAŞLADI


    Son beş yılın verilerini değerlendiren Başkan Davut Çetin, ilk defa üyelik oluşturarak iş arama sürecine katılanların yüzde 48,4’ü kadınlar olduğunu ve kadınların iş hayatındaki paylarını artırmak için daha istekli olduklarını ifade etti. Kendi ayakları üzerinde duran kadının topluma değer kattığını aktaran Çetin şöyle konuştu:

 

    “İş arayan kadın adayların yüzde 40’ının üniversite, yüzde 19’unun lise mezunu, yüzde 17’sinin meslek yüksekokulu, yüzde 5’inin ilköğretim okulu mezunu, yüzde 2’sinin de master ve doktora düzeyinde eğitim sahibi olduğunu görüyoruz.

    Özellikle kadın çalışan tercih edilen pozisyonlarda ilk üçte sırasıyla satış danışmanı, sekreter ve muhasebe elemanı yer alıyor. Bunları çağrı merkezi elemanı ve insan kaynakları uzman, mağaza veya genel satış alanları gibi pozisyonlar izliyor.”

 

    Kadınların genel olarak iletişim ve arabuluculuk gibi yeteneklerin öne çıktığı mesleklerde arandığını ifade eden Çetin, “Finans, tekstil, eğitim, gıda ve sağlık kadınların en fazla istihdam edildiği ilk 5 sektör olarak öne çıkıyor” dedi.

 

EŞİTSİZLİK İŞ YERİNDE KATMERLENİYOR!


    BAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Çetin şöyle devam etti:


    “Esnek çalışma saatleri (% 56), daha fazla eğitim ve gelişim fırsatı (% 43) ve daha yüksek ücretler (% 35) daha fazla kadının iş yaşamına katılmasına katkı sağlayacak ilk 3 madde olarak ortaya çıkıyor. Anketi yanıtlayanların yüzde 65’i kadınların iş dünyasında adaletsizlikle en çok terfi süreçlerinde karşılaştığını düşünürken, yüzde 35’i de ücretler konusunda eşitsizlik olduğunu dile getiriyor.”

 


Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim