Eğitim-Sen Antalya Şubesi’ne bağlı eğitimci ve veliler, okulların açılmasına yönelik akıllarda kalan soru işaretlerini dile getirirken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan daha etkin rol oynayarak milyonlarca öğrencinin eğitim sürecinin bilimsel kıstaslarla değil siyasal çıkarlarla belirlenmesine tepki gösterdiler.


Antalya Saat Kulesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, siyasal iktidarın covid-19 salgınında ‘hayatın eve sığmadığını’ görerek yasak ve kısıtları geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaptığı gibi kontrolsüz bir biçimde gevşettiğini ifade ederken, şu açıklamalarda bulundu:

 

“Okulların açılışı ile çeşitli kısıtlarla da olsa nikah, düğün, restoran, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini birlikte açmaya karar vererek vaka artışına yol açabilecek yeni bir sürecin önü açıldı.

 

‘Yerinde Kara Sürecinde Eğitim Kurumlarının Açılma ve Uygulama Kriterleri’ başlıklı basın açıklaması, MEB’in eğitim politikalarında devre dışı bırakılmasını açıkça ortaya koymaktadır. Okulların açılmasına dair Bakan Ziya Selçuk tarafından kamuoyuna açıklanan 1 Mart tarihi, son dakikada AKP Genel Başkanı tarafından durdurulmuş ve kabine toplantısı sonrasına bırakılmıştır. 

Bu durum dahi esas karar alıcının MEB değil, AKP Genel Başkanı ve Saray’da oluşturulan ‘Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’ olduğunu göstermektedir.”

 

‘TİCARİLEŞMİŞ EĞİTİME ODAKLI ANLAYIŞ’

    İçinde yaşadığımız bu günlerde ortaokul ve liselerde bu plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşanmakta olduğunu aktaran Sönmez, şu ifadeleri kullandı:


    “Yüksek ve çok yüksek riskli illerde yaş grubu olarak daha düşük risk taşıyan 5., 6. ve 7. Sınıflar önlem olarak uzaktan eğitime devam ederken riski daha yüksek olan 8. Ve 12. Sınıflarda yüz yüze eğitime devam ediyor olması ve liselerde yüz yüze sınav ısrarına devam edilmesi, sınava ve ticarileşmiş eğitime odaklı bir anlayışın tüm eğitim politikalarına yön verdiğini göstermektedir.”

 

BAŞKAN SÖNMEZ EĞİTİMDE ACİL TALEPLERİNİ SIRALADI

    Eğitim-Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, köy okullarının 15 Şubat’ta açılmasına karşın Elmalı Akçay ve Yuva köy okullarının pozitif vakalar nedeni ile on gün eğitime ara verdiğini açıkladı.

    Başkan Sönmez, bu durumun okulların plansız, hazırlıksız ve tedbirler alınmadan açıldığının kanıtı olduğunun altını çizerken AKP’li Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a taleplerini şöyle sıraladı:

    “Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

    Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

    Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.

    Maske ve hijyen malzemeleri sürekli olarak sağlanmalıdır.

    Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

    Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullar kademeli olarak açılmalıdır.

    Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir.”

 

Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim