İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Balcı, daha önce gündeme getirdikleri şantiye şefliğinin insan can ve malına kast etmeyecek şekilde nasıl düzenleneceğine dair söylemlerini bir kez daha hatırlatarak yetkilileri harekete geçmeye çağırdı. Balcı, “Sorun fay hatlarında ya da depremde değildir. Sorun; ortaya çıkan depremde yapılarımızın güvensiz olmasındadır” dedi.


Deprem hakkında toplumsal bilincin gelişmemiş olduğunu ifade eden Başkan Balcı, ‘afet; dil, din, ırk, millet ve siyasi görüş gözetmez’ diyerek tüm toplumsal kesimleri hükümeti ve yerel yönetimleri adım atmaları için motive etmeye davet etti.


DEPREME KARŞI SEFERBERLİK ÇAĞRISI


Türkiye’de 550 diri fay hattının olduğunu ve bir kente ya da bir faya odaklanmak yerine deprem riskinin nasıl azaltılabileceğine dair çalışmalara odaklanılması gerektiğinin altınıçizen Balcı, şöyle konuştu: 


“Deprem bilincini yerleştirebilmek için topyekün bir SEFERBERLİK ilan edilmelidir. 


Bilindiği gibi ülkemizin deprem yönetmeliği son yıllarda yapılan değişikliklerle oldukça yüksek bir yönetmelik durumuna gelmiştir.  Bir yönetmelik ne denli iyi çağdaş olursa olsun o yönetmeliğin uygulanabilmesi için uygulayıcıların belirli bir bilgi ve deneyime sahip olmaları gerekir. 


Uygulayıcıların yönetmeliği anlayabilecek düzeyde olması kaçınılmaz bir önkoşuldur. Hem ‘yetkin mühendislik’ hem de bir şantiye şefinin bir şantiyeden sorumlu olması ısrarımız bundandır.”


ÇÜRÜK BİNALARA MÜDAHALEYİ ENGELLİYOR

İmar barışı ile bir kısmı veya tamamı izinsiz olarak inşa edilen yapıların yasal hale gelmesinin amaçlandığını ve bu yapıların depreme dayanıklılığı hususunun maliklerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Balcı sözlerine şöyle devam etti: “Bir kez daha bunun kabul edilemez olduğunu ifade etmek istiyoruz. Kaçak olarak yapılan yapıların deprem güvenlikleri yoktur. 

    Projeli ve projesi zamanının deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılan ve ruhsatlandırılan yapıların zaman içerisinde yıprandıklarını biliyoruz. Bu tür yapıların tespit edilmesi için mutlaka yapı envanterinin çıkarılması gerekmektedir. Fakat yerel yönetimler yapı envanteri çıkarılması konusunda konuya mesafeli yaklaşmaktadırlar. Yöneticilerin yaşadığı oy kaygısı, üzerine yüklediği sorumluluğu yerine getirmek amacıyla yapması gereken hususlar için engel teşkil ettiğini düşünmekteyiz.”



PERİYODİK KONTROL HAYAT KURTARIR

Kentsel dönüşümün yapı stokunun iyileştirilmesi için kullanılması gerektiğini aktaran İMO Antalya Başkanı Mustafa Balcı, şöyle devam etti: “Tüm çabalarımız yapı stokumuzun olası bir depreme hazır olması çerçevesinde olmalıdır. Fakat yapılacak olan bu çalışma siyasi otoriteye oy getirmemektedir… Binaların statik açıdan periyodik kontrolü kesinlikle yasal dayanağa bağlanmalıdır.”

Periyodik kontrol ile yaklaşık 10 yıl içerisinde detaylı yapı envanterinin yüzde 60 ila 70 oranında tamamlanabileceğine dikkat çeken Balcı;

 ruhsatsız yapıların, ruhsatlı ancak projesine aykırı imalat içeren yapıların, imar barışından yararlanmış ancak yapı güvenliği açısından kullanıma elverişsiz yapıların bu şekilde tespit edilebileceğini vurguladı.


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim