SDD İstanbul Başkanı Süha Akıncı, “1 Mart 2003 tarihini unutamayız... 1 Mart 2003 tarihi, emperyalizme karşı verilen silahlı mücadelenin yanında; siyasi tarihte, emperyalizme karşı demokratik parlamenter rejim içinde TBMM'ce anti-emperyalist mücadele verilip, netice alınabileceğinin belki de tek örneğidir” dedi. Başkan Akıncı, sosyal demokratlar-demokratik Sol'cular, Atatürk'çüler, halkçı devrimciler-Kemalist devrimciler olarak siyasi tarihimizdeki bu önemli tarihleri unutmamayı, unutturmamayı bir görev olarak kabul ediyoruz” dedi.

Başkan Akıncı, “Bu anti-emperyalist mücadelede başta CHP olmak üzere, emeği geçen, oy veren tüm parlamenterlere teşekkür ediyoruz… İsimleri siyasi tarihimize altın harflerle yazılmıştır!” dedi.

1MART 2003 TARIHINDE NE OLDU?

1 Mart tezkeresi, Irak krizi konusunda AKP hükümeti tarafından 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunulup genel kurulda reddedilen ve tam adı “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için Hükümet’e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi” olan tezkeredir. ABD ve koalisyon ortakları, yeni dünya düzeni kurmak amacıyla, 11 Eylül 2001 saldırılarını bahane ederek Ortadoğu'da saldırıya geçmişti. Önce Afganistan’ı işgal eden ABD ve müttefiklerinin sonraki hedefi de Irak’tı. Bunun için de Irak’ın kuzeyinden yürüteceği operasyon için toprak ve hava sahasını kullanmak için Türkiye’den izin talep etmiş, 1 Mart 2003’te yapılan gizli oturumda 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oy kullanılmıştır. Ancak, Anayasa’nın 96. maddesinde öngörülen 267 salt çoğunluğa ulaşılamamış, bu durumda, tezkere kabul edilmemiş sayılmıştır.

AKP hükümeti tezkeresinin reddedildiği TBMM’de AKP’nin 361 parlamenterine karşı, CHP’nin 178 parlamenteri bulunuyordu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın liderliğinde, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın önemli bir konuşma yaptığı 1 Mart 2003 tezkeresinin görüşüldüğü TBMM’de, CHP Grup Başkanvekili olarak bulunan, 22. Dönem  Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, TBMM’de oylamaya 533 milletvekili katıldı. 250 ret, 264 kabul ve  19 çekimser oy kullanıldı. Anayasa’nın 96. maddesinde öngörülen 267 salt çoğunluğa ulaşılamadığı için, bu durumda tezkere kabul edimemiş sayıldı. Ancak bu durumun farkında olmayan AKP yöneticileri, sevinçle-alkışlarla tezkerenin kabul edildiği ile ilgili TV’lere röportaj veriyorlardı. Meclis Başkanı Bülent Arınç, oturuma ara vererek AKP Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz’la beni CHP grup başkan vekili olarak beni görüşmeye çağırdı. Benim ifade ettiğim itirazlara hak vererek, tezkerenin kabul kabul edilmediğini açıkladı. Bu kez AKP’liler sus-pus oldular, CHP’liler alkışlamaya başladılar…

Kamuoyundaki tepkilerden, Baykal’ın gizli oturumdaki konuşmasından etkilenen 90 civarında AKP milletvekili tezkerenin reddi yönünde oy vermişlerdi. (AKP milletvekilleri 365, CHP milletvekilleri 177, bağımsızlar 8) 5 civarında bakan da hükümet tezkeresini imzalamış olmasına rağmen, TBMM’de ret oyu vermişti…

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim