“Koronavirüsle mücadelede günahın hepsini bize yüklediler; otobüsler yasak, tramvaylar yasak” diyen TÜED Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Tezcan, 10.00  ile 13.00 arasında sokağa çıkmak serbest denilmesine karşın Kepez’de oturan emeklilerin merkezde işi varsa gelemediğini ve taksi tutacak paralarının da olmadığını belirtti.

 Tezcan, haftasonu yaşlı insanlara sokağa çıkma serbestisi tanınmasını talep ederken, “Bu insanlar evde otura otura kasları eridi, bir çoğu hastalandı. Doktora randevu alamıyorsunuz. Aile hekimine gidiyorsunuz, ‘aman yaklaşma’ diyerek gözüyle uzaktan muayene edip, ilaç yazıp gönderiyor” emeklilerin sorunlarına dair önemli ifadelerde bulundu.


EMEKLİNİN YÜKÜNÜ ARTTI

Hükümetin herkese maddi yardım yapıldığını söylediğini ancak en çok turizm bölgesinde yaşayan emeklilerin hizmet sektöründe çalışan en yakınlarının da işsiz kalması sonrası çocuklarına bakmak zorunda kaldığını anlatan Tezcan, “Emekliler zaten çok düşük maaş alıyorlar, bir de gelinlerine, torunlarına, çocuklarına baktıkları zaman bu insanların nasıl psikolojileri bozulmasın?” dedi.


PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Tezcan şöyle konuştu: 

“Hepimizin psikolojisi bozuk. Bize yapılan zam daha elimize ulaşmadan enflasyon ve tüketim ürünlerine uygulanan zamlar ile fazlasıyla geri alındı zaten. Yüzde 8.75 nedir? Emekli enflasyon karşısında yalnız bırakıldı. Türkiye’de ekonomik olarak en büyük sıkıntıyı işsiz kalanlar ve emekliler yaşıyor.


 Eskiden kimi günlük hamallığa gidiyordu, kimi simit satıyordu; 65 yaş ve üzerine yasak gelmesiyle birlikte bunların hepsi kesildi. Sıkıntımız büyük. 1999 yılında çıkan 4447 sayılı kanuna bağlı Kat Sayı ve göstergeyi düşürdüler. Biz o günkü gösterge ve kat sayıdan bugünkü maaşımızı istiyoruz.”


‘SEYYANEN ZAM VERSİNLER, MAKAS AÇILMASIN’

 TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına güvenmenin mümkün olmadığını; Pazar ve TÜİK verileri arasında farklılık olduğunu vurgulayan Tezcan, “TÜİK’in enflasyon hesaplamada kullandığı 300-400 kalem üründen toplasanız 50 tanesini emekli kullanıyor” ifadelerini kullandı. 

Başkan Tezcan şöyle devam etti: 

“Bizim önceden 4447 ile son çıkan 5510 sayılı yasa çerçevesinde gerçekleşen bazı düzenlemeler ile ilgili sıkıntılarımız var. Asgari ücretin brüt 7 buçuk katı tavan, 28-30 bin lira yapar. 30 bin Lira üzerinden prim ödeyen bir insan 8 bin lira maaş alıyor. Yüzde 10 zam gelse 800 TL yapar. 

Ancak bugün emeklilerin bir kısmı bin 250 lira maaş alıyor. Yüzde 10 zam gelse bile yüz elli lira para yapar en fazla. Bizim karşı koyduğumuz tabanla tavan arasındaki bu uçurumun düzeltilmesi. 

Ya bu 30 bin TL’lik tavan düşürülecek ve çalışan herkesin primi ödeyebileceği bir hale getirilecek. Seyyanen 200 TL ise 200 TL, 300 TL ise 300 TL zam versinler, makas açılmasın. Bugünkü şartlarda ise 10 sene sonra biri 20 bin TL maaş alırken diğeri 3 bin TL maaş alacak.”

 

‘SİGORTA PRİMLERİNİ YATIRMAYANA AF OLMAMALI’

“Öte yandan Türkiye’de 17 milyon ile 21 milyon arasında çalışan insan olduğu söyleniyor. 86 milyonluk nüfusta bu kadar az mı çalışan var? Kayıt dışı çalışan milyonlarca insan var ve bu insanların tamamını kayıtlandırarak sosyal güvenlik primlerini toplamaları gerekiyor. Devlet bunu yapamazsa her seferinde açık verir. 


Sigorta primlerini ödemeyen şirketlere sigorta masraflarında yapılandırma yapıyorlar, e ödeselermiş! İşçiden kestiği parayı da kendi ödeyeceği parayı da kullandı. Bu meselede af kesinlikle olmamalı. 


60 yaşında bir kadını kim çalıştırır da emekli olsun… Türkiye şartlarında bu yaşta bir kadının çalışması mümkün değil, kimse kimseyi kandırmasın. Hükümet, sosyal güvenlikte yeni bir revizyon yapmak istiyorsa önce muhataplarıyla, bizlerle görüşme yaparak ona göre hareket etmesi gerekiyor.”


‘EMEKLİLER ADIM ATAMIYOR’


“Yerel yönetimlerin de yasaklar kalkmadığı sürece yapabilecekleri çok birşey yok. Yerel yönetimler çok yaşlı olup da durumu olmayanlara yemek gönderiyor. Son söz valilikte… Sokağa çıkma yasakları kalkmadığı sürece emeklilerin sorunları katlanarak büyüyecek. Emekliler, ölüm korkusu ve hastalık beklentisi başladığı için pandemiye karşı kendisini en çok koruyan kesimdir. Tatil yerlerine giden, yasağı ihlal eden emekli görüyor musunuz hiç, çok zengin olanlar dışında? Emekliler masrafı olacak diye evinden dışarıya adım atamıyor.”


Başkan Tezcan, emeklilerin her türlü sorunlarının çözümüne yönelik TÜED’e ulaşabileceklerini ve derneğe üye olarak dayanışması büyütmelerinin gerektiğinin altını çizdi.


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim