Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), 1934 yılından bu yana faaliyetlerinin bir kısmını Antalya’nın akciğeri denilen ve caddeye adını veren Narenciye mevkiinde sürdürmektedir” diyerek BATEM’in önemine işaret etti.



Antalya’nın Muratpaşa İlçesi Demircikara Mahallesi’nde bulunan ve BATEM’in kullanımında olan 203.713 m2’lik arazi ile yine aynı yerde Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kullanımında olan 60.815 m2’lik Karakaş Vakıf Narenciye Bahçesi, kurumun ve bakanlığın görüşü alınmaksızın ve herhangi bir duyuru yapılmaksızın 2018 yılının Haziran ayında Hamidiye Vakfı’na tahsis edilmişti. 



Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Narenciye Bahçesi BATEM’in kullanımına devredilmişti. Konuya dair açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin şöyle konuştu:

“Arazi içerisinde mutlak korunması gerekli çok sayıda bitkisel genetik kaynaklar (subtropik ve  tropikal meyve ağaçları, süs ve tıbbi bitkiler v.s.)  yer almakta, yıllardır kurumda yapılan önemli araştırmalar ile yerli bir çok çeşit tescil edilmekte, ülke tarımına ve üreticiye büyük katkı sağlanmaktadır. 

Yöre halkının da canı gibi koruduğu bu alanda tek bir ağacın kesilmesine dahi tepkiler oldukça büyük olmakta, gerekli müdahaleler zamanında yapılmaktadır."



MÜLKİYET HALEN HAMİDİYE VAKFI'NDA!

2018 Yılındaki sessiz tahsisten sonra da ZMO Antalya Şubesi ve Antalya Eşgüdüm Kurulu’nun göstermiş oldukları tepkilerle Hamidiye Vakfı’nın BATEM’e ait olan yaklaşık 203 dekarlık araziyi tekrar BATEM’in kullanımına tahsis ettiğini hatırlatan Başkan Şahin, açıklamasında şunları kaydetti: 



“Ancak halen arazi Hamidiye Vakfı’na aittir. Yaklaşık 60 dekarlık Karakaş Vakıf  Narenciye Bahçesi ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların sulanması ve bakımı bahanesiyle bir firmaya kiralanmıştır. Kiralama sonrası firma yapılan sözleşmeye uymamış futbol sahası yapma planı içerisine girişilmiş, bu amaçla Avni Tolunay Caddesi kenarındaki alanda bazı portakal ağaçlarını keserek çim sahası oluşturmaya çalışmıştır. 



Gelen tepkiler sonuncunda son duyumlarımıza göre futbol sahası fikrinden vazgeçilmiş, bu alanın halka açılarak çay bahçesi, kafe benzeri tesis yapılması konusu gündeme gelmiştir. Bir yanlış yine bir yanlışla düzeltilmeye çalışılmaktadır. 



Firma tarafından aylığı 54 bin TL’den kiralanan bu arazinin bu kadar yanlış işlerle zaten kendisini döndürmesi de mümkün değildir.  Doğru olan tek şey ise hem BATEM’in kullanımında olan yaklaşık 203  dekar’lik arazinin hem de 60 dekarlik vakif arazisinin tamamının tarımımızın, çevremizin, Antalya’mızın geleceği açısından BATEM’e devredilmesidir.  

Bu konuda  Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizlerin ve diğer  sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilerin mücadelesi yanında Bakanlığımızın ve BATEM’in de gerekli mücadeleyi göstermesini bekliyoruz.”


Nizamettin ÖZMEN 

Editör: TE Bilisim