Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Antalya Şube başkanı Nurettin Sönmez, yaklaşık 10 aydır uzaktan eğitimin devam ettirildiği ve teknolojik imkanlardan uzak olan 6 milyon öğrencinin eğitime katılamadığını ifade ederken, “Pandemi döneminde işsizliğin, yoksulluğun daha da artmış olması öğrencilerin eğitime odaklanmalarını ortadan kaldırdı. Eğitimde var olan eşitsizlik katlanarak yoksul halk çocuklarının tamamen eğitim süreçlerinin dışına itilmesini beraberinde getirdi” diyerek önemli tespitlerde bulundu.


OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR DEĞİL!

Özel okul patronu olan Ziya Selçuk’un bakanlığındaki  Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşmasında yaşanan fırsat eşitsizliğini azaltacak herhangi bir çalışma yürütmediğini aktaran Sönmez, “Daha çok özel okulların talepleri doğrultusunda atılan adımlar kendi tanımlamaları ile “sektörü” korumaya dönük adımlar oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçte hiçbir şekilde eğitimin bileşenleri ile ortaklaşma yoluna gitmedi” dedi.

Bakan Selçuk’un 15 Şubat itibariyle yüz yüze eğitimin başlaması yönünde kararlı olduğunu hatırlatan Sönmez, yüz yüze eğitimin eğitim emekçilerinin de isteği olduğunu, ancak okulların ve eğitimcilerin pandemi sürecinde eğitim öğretimin çocuklar için sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesine dair yeterli önlem alınmadığını ve bu yolla hastalığın yayılımının yeniden hızlanacağını aktardı.

Sınıflardaki öğrenci sayılarının seyreltilmesi ve bunun için ek atama yapılması, eğitim kurumlarının temizlik alt yapılarının düzenlenmesi, öğrencilerin servis ve beslenme sorunlarının pandemi koşullarına uygun bir şekilde planlanması gibi konularda tatmin edici adımların atılmadığının altını çizen Sönmez,  Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuyla paylaştığı aşı takviminde ve öncelikli gruplarda değişikliğe gitmesi gerektiğini belirtti.


TÜRKİYE’DE AŞILAMA HIZI ÇOK DÜŞÜK

Koronavirüse karşı geliştirilen aşıların etkisinin gerçek anlamda hissedilmesi ve hastalığının önüne geçilmesinin tek yolunun halkın yüzde 80’inin aşılanması olduğunun çeşitli bilim insanları ve Türk Tabipleri Birliği tarafından da savunulduğu biliniyor. Bilim insanlarına göre Türkiye’de aşılamanın etkili olması için önümüzdeki 6 ay içerisinde toplamda en az 120 milyon doz aşının uygulanması gerekiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşıya dair ilk açıklamalarında günde yaklaşık 1 milyon kişinin aşılanacağını ifade etmişse de bugün itibariyle Türkiye’ye gelen toplam aşı sayısı 3 milyonda kalmış durumda.


EĞİTİMCİLER ÖNCELİKLİ OLARAK AŞILANMALI

MEB’in eğitim emekçilerini yüz yüze eğitime başlatmasının öncesinde eğitimcilerin öncelikli olarak aşılanması için gerekli koordinasyonu mutlaka sağlaması gerektiğini belirten Eğitim-Sen Antalya Şube başkanı Nurettin Sönmez,  konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Eğitim hizmetleri alanında çalışanlar aşılama takviminde 2. grubun 7. Sırasında yer almaktadır. 15 Şubat açıklaması göz önüne alındığında eğitim emekçilerinin aşılanmadan okula başlayacakları görülmektedir. Bu durum Bilim insanlarının açıkladığı kriterlere uygun değildir. Yeni bir dalganın yaşanabileceği yönünde bilim insanlarının uyarıları mevcuttur.

Sağlık Bakanlığı ve Milli eğitim bakanlığı süreci ortak akılla yürüterek, aşı takvimini tekrar gözden geçirmeli eğitim emekçilerinin aşılama takvimi öne çekilmeli ve aşılamanın biran önce tamamlanmasından sonra okullar yüz yüze eğitime başlatılmalıdır. 

Bizler eğitim emekçilerinin  bir an önce aşılanmasını talep ederken sadece kendi kişisel sağlığımızı gözeterek önerimizi yapmıyoruz. Yaklaşık 18 milyon kişinin oluşturacağı hareketliliğin salgının seyrinde yaratacağı artıştan dolayı kaygı duymaktayız. Bu nedenle yüz yüze eğitimin başlatılması için eğitim emekçileri öncelikle aşılanmalıdır.”

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim