Yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu, 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binaları kapsıyor. Ruhsat vermeye yetkili kurumlar daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilme yetkisi verildiği belirtildi.

 

SİSTEM ZORUNLU ANCAK…

 

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, uygulamanın doğru olduğunu, ancak bunun teşvik edilmesi maksatlı, bu tesisi kuran abonelerin su faturalarının daha düşük değerden alınması gerektiğini ifade etti.

 

 Başkan Sert, “Antalya özelinde ani ve kuvvetli yağışlarla karşı karşıya kaldığımız ortadadır. Ortalama bir yağışta 100-150 kg metrekareye yağmur yağmaktadır. Antalya’ya 1 yılda metrekareye ortalama 1068kg yağmur yağmaktadır. Bu kadar yağmuru depolamak için ciddi ve büyük depolar yapmamız gerekmektedir” sözleriyle Antalya’nın bu konuda öncü olabileceğinin altını çizdi.

 

ACİLİYET TAŞIYOR!

Başkan Sert, bu sistemin daha çok tropikal iklimler için uygun olduğunu vurgularken, kurulacak sistemlerin, Antalya’da ilk yağan yağmurda dolacağını ve kentte uygulanması gereken, doğal depolama alanı olan yer altına bu suların inişini kolaylaştıran drenaj sistemleri kurmanın acil olduğunu ifade etti.

 

Bu sorunun ancak yağmur sularının denize akmasının önüne geçilmesi konusunda etkili olabileceğini aktaran Başkan Atılgan Sert, “Yönetim kurulumuz ile toplantı yapacağız. Antalya şartlarında bunun ne kadar gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini konuşacağız. Yağmur şebekesi temiz suların biriktiği bir yerdir. Devasa yeraltı ünitelerde bu toplanır. Avrupa’da biz bunun örneklerini görebiliyoruz. Ancak Avrupa, kentleşmeler ve kentler oluşturma aşamasında bunun alt yapısını kurmuş ve yeraltı sularının biriktirildiği üniteler oluşturmuş” ifadelerini kullandı.

 

KARAR DOĞRU AMA EKSİK

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın söz konusu adımının doğru bir karar olduğunu da savunan Sert, hızla yağmur sularının boşa akmaması için drenajlar kurulmasının ve binalarda biriktirilen bu suların da yeraltı havzalarına gitmesini sağlamanın aciliyet taşıdığını bir kez daha hatırlattı.

 

“Aksi takdirde bu suları bir kazanda ya da devasa depolarda bekletilmesi mümkün gözükmemektedir” diyen Sert, yönetmeliğin dünyada ve Türkiye’de olası kuraklık sorununun giderek artmasından dolayı sistemin 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplanması amacıyla “yağmur suyu toplama sistemi” yapılmasının önemine dikkat çekti.

 

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim