Antalya'nın Kepez ilçesi sınırları içerisinde bulunan Akdeniz Sanayi Sitesi’nde esnaf hem korona virüsün etkilerinden hem de yaklaşık iki yıldır her gün kendisini daha fazla hissettiren ekonomik krize karşı daha fazla dayanamayacaklarını ifade ediyorlar. Öte yandan çalışanlar da salgına karşı neredeyse hiç bir önlem almadan, kalabalık ortamlarda çalışmaya devam ediyorlar 

Antalya'da Akdeniz Sanayi Sitesi'nde hem esnaf hem de çalışanlar dertli! Koronavirüsle mücadele kapsamında birçok işletmenin daraldığı, alım gücünün düştüğü ve maaşlı çalışanların yarınlarına dair taşıdıkları kaygılar neticesinde harcamadan uzak durmaları, Akdeniz Sanayi Sitesi'nde yıkıma neden oldu.

 

ESNAF DA ÇALIŞAN DA DERTLİ

Sanayi sitesi çalışanları koronavirüs sürecinde kapatılmamalarına istinaden işlerini büyük oranda korusa da, isimlerini vermek istemeyen pek çok esnaf yedek parça satın alımlarında da büyük bir krizin içerisinde olduklarını ve artan dolar ve Euro kurunun sanayide işlerliği durduracak noktaya getirdiğini ifade ettiler.

Yine bir çok çalışan koronavirüse karşı tedbir alınmamasına daha önce de basın aracılığıyla tepki gösterdiklerini, buna karşın ne merkezi yönetimden ne de belediyelerden sanayi çalışanları için herhangi bir adım atılmadığını aktardılar. 

Virüsü yakınlarına bulaştırmak istemedikleri için eve dahi gitmeyen çok sayıda esnafın olduğunu belirten Akdeniz Sanayi sitesi emekçileri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı birimlerin özellikle sanayi içerisinde çok sık denetim yapması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan sanayi esnafının iş verimliliğinin ve kalitesinin düşmesine dair de çekinceleri büyük. Hemen yanı başlarında geçtiğimiz seneler içerisinde pek çok yeni sanayici esnafın açıldığını ve oto tamiri ağırlıklı mekanların işletmecilerinin ve çalışanlarının işe dair çok az bilgi sahibi olarak düşük fiyatlandırma ve düşük kaliteli emek sunumu ile Akdeniz Sanayi Sitesi'nin adını kirlettiklerini ifade eden sanayiciler, hırsızlık vakalarının da site içerisinde son dönemde artışa geçtiğini kaydetti.


PANDEMİDE HIRSIZLIK ARTTI

İsmini vermek istemeyen bir sanayici, "Bunun haricinde geceleri dükkânlarımızın hırsızlara karşı güvencesi yok. Polis ekiplerinin devriyeleri az. Burada uyuşturucu kullanan ve hırsızlığa gelen gençler var, birkaç işyerimiz soyuldu burada, arkadaşlarımızın dükkânlarına giren hırsızlar pek bir şey bulamadılar ama malzemeler ve anahtarlar gitti. Dernek yönetiminin bizlerden bilgi alıp bu konularla ilgilenmeleri lazım. Güvenlik kamerası ve polis devriyesinin artması için derneğin bir çalışma yapması lazım" şeklinde konuştu.

Sanayiciler, özellikle Suriye göçmeni olan ve site içerisinde dükkan açan kişilerin rekabeti baltaladığını belirtirken AKP hükümetinin daha önce Bağ-Kur primlerinin düşürüleceğine dair açıklamasını hatırlatarak bu konuda halen bir adım atılmadığını savundular.

 

KUR YEDEK PARÇA FİYATINI UÇURDU

Akdeniz Sanayi Sitesi içerisinde oto tamircisi bulunan bir esnaf, döviz kuruna bağlı olarak dışarıdan çok pahalıya satın alınan yedek parçalar için AKP iktidarının sübvanse edici adımlar atmasını gerektiğini vurguladı. Esnaf, gelirlerinin yüzde 60 kadar düştüğünü söylerken, yedek parça olarak alınan bazı küçük çaplı malzemelerin yüzde 50'ye yakın zamlandığını ifade etti.

Esnaf, "Müşteriye biz şunu al derken utanıyoruz. Bugün ufacık bir akü dahi yüzde 200 zamlanmış durumda" diyerek olası bir hükümet desteğinin hızlandırılarak Ocak ayı bitmeden müjdelenmesini beklediklerinin altını çizdi.

ÖZGÜR CEM BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim