Antalya Feminist Kolektif, erkek arkadaşının döverek öldürdüğü için Hatice Şimşek için bir kez daha adalet çağrısı yaparken, İstanbul Sözleşmesi gereği müdahil olmak istedikleri davada talepleri reddedilse de konuyu takipteler.

Feminist Kolektif'ten yapılan açıklama şöyle: 

“İstanbul Sözleşmesi’nde belirtilen yükümlülükler devlet tarafından yerine getirilseydi, 6284 Sayılı Kanun gereği gibi uygulansaydı, Hatice ve daha pek çok kadın ölmeyecekti. Çünkü kolluk kuvvetleri erkek şiddeti konusunda bilgilendirilmiş ve daha duyarlı olacaklar, Hatice’nin öldüğü gece evinin kapısını çalacaklardı. 

Hatice Şimşek’in 24 Kasım’da gerçekleşen ilk duruşmasında, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Merkezi ile Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu İstanbul Sözleşmesi uyarınca dosyaya müdahillik talep etmiş, fakat mahkeme heyeti müdahillik taleplerini reddetmişti.

 İstanbul Sözleşmesi hükümlerine göre kabul edilmesi gereken bu katılma talepleri reddedilerek sözleşme yine ihlal edilmiştir.”


“CİNAYETTEN HERKES SORUMLU”

“Şiddete göz yuman, tanıklık ettiği şiddete müdahale etmeyen herkes bu cinayette sorumludur! En çok da kadınların ulaşabilecekleri şiddet mekanizmalarını olması gerektiği gibi işletmeyen, toplumda “aile meselesine karışılmaz” anlayışını pekiştiren, faillere “haksız tahrik ve iyi hal indirimi” adı altında erkeklik indirimi uygulayanlar sorumludur. 

Çünkü devletin görevi vatandaşlarının güvenliğini sağlamaktır. Kadınların yaşaması için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunda belirtilen önleyici tedbirlerin eksiksiz uygulanması şarttır.”

 

“EZİYET ÇEKTİREREK ÖLDÜRME SUÇUNDAN YARGILANMALIDIR”

“Fail Gökhan Çınar'ın Hatice'ye öldüğü gece ve daha öncesinde sistematik olarak şiddet uyguladığı, Hatice'nin yüzünde ve vücudunda zaman zaman morluklar ve darp izleri görüldüğü otopsi raporları ve tanık ifadeleri ile sabittir. Bütün bunlara rağmen; fail sadece kasten öldürme suçuyla yargılanmaktadır. 

Oysa Hatice'yi öldüren fail Gökhan Çınar eziyet çektirerek öldürme suçundan yargılanmalıdır! Yarın (bugün) saat 15.00’te bir kez daha Hatice Şimşek için adalet talebiyle Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağız. Erkek adalet değil, gerçek adalet sağlanana kadar davanın takipçisiyiz!”

 

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim