PTT Genel Müdürlüğü’ne ait Muratpaşa İlçesi Lara mevkiindeki halk sahiline sıfır PTT Dinlenme ve Eğitim Tesisleri ve hemen önünde bulunan sahilin Varlık Fonu üzerinden satışına dair tepkiler giderek büyüyor. İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Akdeniz Gerçek’e konuya dair çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

PTT’nin Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bulunan Lara sahiline sıfır noktadaki Eğitim ve Dinlenme Tesisi’nin Antalya için çok önemli bir yer olduğunu nedenleriyle birlikte açıklayan İYİ Parti Milletvekili Subaşı, söz konusu alana özellikle 90’lı yıllarda yatırım yapılmak üzere büyük müracaatların olduğunu ve Menderes Türel’in başkanlık zamanında da orada bir kruvaziyer limanı yapılmak istendiğini açıkladı. 

Subaşı, o dönemki liman projesinde limanın çevresinde parça parça otel planlarının da göründüğünü kamuoyuyla paylaştı.


SUBAŞI’NDAN KORUMA TALEBİ

Lara’nın şehre yakın sahili ve Konyaaltı sahillerinin kanalizasyonun da yapılması sonrası Antalya’da daha fazla önem kazanmış durumda olduğunu ifade eden Subaşı, “Buralar denize girilebilen alanlar. Antalya nüfusu henüz 500 binlerde iken ben bu alanları; 3 bin dönüm Vakıf Çiftliği’ni, Yamansaz Gölü’nü ve sahil alanını kapsayacak şekilde büyükçe bir alanı doğal sit alanı olarak korumaya aldırmak istedim. Vakıf Çiftliği ve Yamansaz Gölü doğal sit alanı olarak Koruma Kurulu’ndan geçti. Bugün oralara dokunulamıyor” dedi.


“ÖZAL’IN KARARINI İPTAL ETTİRDİM”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde o alanın ANAP’lı Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın imzasıyla turizm merkezi ilan edilerek belediyenin yetkisinden çıkarıldığını belirten Subaşı, “Ben de Danıştay’a dava açtırıp bu kararları iptal ettirdim. 90-91 yıllarında açtığımız davamızı, bu sahillerin Antalya için hayati önem taşıdığını ve Antalya halkının plaj alanı olarak kullanılarak belediyenin yetki alanında kalması gerektiğini, bütüncül planlama olması gerektiğini belirterek açmıştık” diyerek Büyükşehir Belediyesi yetkililerine mücadele çağrısında bulundu.


ZİHNİYET DEĞİŞMELİ!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, şu açıklamalarda bulundu: “Şimdi söz konusu alanlara liman yapılmak isteniyor, bir bölge ayrılarak PTT kampına el atılmak isteniyor, Varlık Fonu’na devredildi ve fon burayı satmaya yelteniyor. Oysa buralar Kent Parkı’nın planlaması dahilinde plaj sahası ile birlikteydi. Lara sahiline Antalyalı’nın denize girmek için ihtiyacı var. Milyonlarca turist geliyor. Antalya’nın 640 kilometrelik sahilleri mevcut. Bu 640 kilometre içerisinde yat limanı da yapılabilir, mevcut liman büyütülebilir. Ancak denize girmek için kullanılan bu iki sahile sadece Kent Parkı olarak düzenleme yapılabilmesine dair izin vardır. Soru önergeleri hazırladık, basına bildirdik, farklı milletvekilleri de konuyu gündeme taşıdı. Şu anlık bu satışın durdurulduğu belirtiliyor. Ben bundan memnuniyet duyarım ancak bu yetmiyor, bu zihniyetin değişmesi gerekiyor.”


“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EL ATMALI”

İYİ Partili Subaşı, açıklamalarına şöyle devam etti: “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin planlama tanzimi ile plan lekeleri çerçevesinde bu alanlar düzenlenmeli. Şehrin içerisinde vatandaşın denize girebileceği sahiller dünyanın neresinde var? Bizim en büyük cazibe kaynağımız bunlar. Bunları ortadan kaldırırsanız turist de çekemezsiniz, halk denize girecek alanlar da bulamaz. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yetkim var mı yok mu demeden, Antalya halkını da arkasına alıp bu bölgelerin bir kent parkı projesi çerçevesinde bütüncül olarak planlayarak bunları parçalatmaması lazım. Bu bölgelere Amerika’daki gibi evler, parklar, turistik konutlar, liman yapılmak isteniyor. Bunlar farklı yerlere yapılabilir, fakat Antalya’nın Konyaaltı ve Lara gibi yakın sahillerine yapılması son derece sakıncalıdır. Antalya’nın bütün özelliği kaybolur.”


 “BURASI KAMUNUN MALIDIR, PTT’NİN DEĞİL!”

PTT’nin çeşitli odaklar tarafından sıkıştırılarak böyle bir satışa onay vermiş olabileceğini ifade eden Subaşı, söz konusu tesislerin olası satışında müşterinin dahi şimdiden belli olabileceğini söylerken, “PTT’nin borcu var diye Antalya’nın kaderiyle oynanmamalı. Burası kamunun malıdır, PTT’nin değil! Antalya halkının plaj alanı bunlar” şeklinde konuştu. 1989-1999 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yapan Hasan Subaşı, kendisinin belediye başkanlığı döneminde Lara sahilinin halkın kullanımında plaj kullanım alanları olduğunun kayıtlara geçtiğini ifade etti.


TOPYEKÜN MÜCADELE ÇAĞRISI

Konunun Antalya için hayati önemde olduğu ve basının, siyasilerin, sivil toplumun ve tüm Antalyalıların mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Subaşı, “Deniz kenarları, Anayasa hükümleri gereğince kamunun yararına tahsis edilmiş yerlerdir. O tesisleri alanlar orayı yıkarak otel yapacaklar. Tesis binaları PTT’ye aittir ancak oturduğu zemin ve plaj alanı halkın tümüne açıktır. Bunlarda Anayasa saygısı yok, yaptım oldu mantığı hakim!” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR CEM BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim