Türkiye’nin geçtiğimiz iki sene içerisinde önemli bir ekonomik darboğaza girdiği yorumlarının her geçen gün daha fazla yapıldığı süreçte, esnaf ve asgari ücretli çalışanlar da yarınlarına dair derin endişeler barındırıyor. Özellikle küçük esnafın dertlerine ivedilikle çözüm bulunmasının Türkiye ekonomisi için hayati önemde olduğunun altını çizen CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, Antalyalı yurttaşların kendilerine ilettikleri şikayetleri açıklarken, hükümete de krediler ve kapalı olan esnaf için acil çağrıda bulundu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, Türkiye’de ekonomik daralmanın küçük esnaf ve dar gelirli yurttaşlar açısından dayanılmaz boyutlara geldiğini örnekleriyle açıkladı. CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, İl Sekreteri Nuri Cengiz, Başkan Yardımcısı Murat Özel, Kadın Kolları MYK Üyesi Bahar Önal ve Özcan Yılmaz ile gazetemizi ziyaret etti. Bayar,  gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Başkaya ve Genel Yayın Yönetmenimiz Songül Başkaya kent ve ülke gündemini değerlendirdi.


BİN LİRA YARALARA MERHEM OLMAZ!


Ana geçim kaynakları hizmet ve turizm sektörü olan Antalya, koronavirüs sürecinde ekonomisi en fazla kötüye giden ve işsizliğin de oransal olarak en yoğun yaşandığı kent oldu. Esnafın hükümetin kendilerine destek vermediğini söylediğini ve verilen kredilerin faizle verildiğini ifade ettiklerini belirten Bayar, “Kapalı yerin kredisini nasıl ödeyebiliriz diyor esnaf! Antalya’nın merkezindeki esnaf turizmin de bu yıl yok denecek kadar az olmasından dolayı siftah etmeden dükkanı kapattıklarını ve kiralarını ödeyemediklerini, bin liralık kira yardımının hiçbir yaraya merhem olmadığını söylüyor” dedi.


“MİLLİ GELİR 5 ŞİRKETE AKTARILIYOR”


CHP’li Bayar, AKP iktidarını esnafın oy vererek getirdiğini ve yine aynı kesimin oylarıyla kaybedeceğini belirtirken, Türkiye’deki hiçbir sosyal grubun hükümetin ekonomi politikalarından memnun olmadığının altını çizdi. “Turizmci, esnaf şikayetçi. Üretim alanındaki üretici hammadde fiyatlarının yüksekliğinden, çalışanlar ve küçük esnaf ise alım yapamadıkları için şikayetçi” diyen Bayar, Türkiye’de adaletin şirazesinin kaydığını ifade ederek, “Ülkede milli gelirinin adalet ve sosyal devlet ilkesi bağlamında dağıtımı yapılarak insanca yaşanacak bir ücret politikası belirlenmediği için toplumun her kesiminden ciddi şikayet var. Bugün hükümetin çıkarlarını savunduğu 5 ana şirket var. Milli gelir bu 5 şirkete aktarılıyor. Diğer kesimlere ise ölmeyecek kadar bir destek veriliyor” şeklinde konuştu.

AKP hükümetinin kendisine oy veren seçmenin desteğini büyük oranda yitirdiğini savunan CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, özellikle küçük esnafın her gün yeni bir kiralık tabelasının görülmesiyle kan kaybettiğini ve kirasını ödeyemediği için dükkanını yakmak durumunda kalan yurttaşların olduğunu aktardı.


“ZİNCİR MAĞAZALAR ŞEHİR DIŞINA ALINMALI”

Zincir mağazaların küçük esnafın belini bükmüş durumda olduğunu söyleyen Bayar, zincir mağazaların yerleşim yerlerinin dışarısına alınarak özel bir statüye kavuşturulmaları gerektiğini ve yine bu mağazaların haftada bir gün kapalı kalarak vatandaşın küçük esnafa yönelmesinin sağlanmasını gerekliliğine işaret etti.


“KURALLAR HERKES İÇİN OLMALI”


Kafe, bar, restoran, pub gibi yerler kapalı iken farklı mağazaların açılmasının doğru olmadığını ifade eden CHP’li Nusret Bayar, “Kurallar herkes için geçerli olmalı. Hükümet, kendi kongrelerini çatır çatır yapıyor. Ancak birçok kurum ve kuruluş 30 kişinin üzerindeki kalabalığı bir araya toplayamıyor. Bununla beraber bugün AKP’nin il kongreleri de gerçekleşiyor ve bu kongrelerde 300 kişiyi, 500 kişiyi bir arada görebiliyorsunuz ve bunların da bir kısmının maske takmadığı görülüyor. Yasa koyucular kendileri bu kurallara uymazken, vatandaşa dükkanını, kahvehaneni, lokantanı kapatacaksın demesi doğru değildir” sözleriyle hükümete çağrıda bulundu. 

Pandemi sürecinin sert önlemler ile bilimsel çalışmalar da göz önüne alınarak uygulanmasının doğru olduğunu ifade eden Bayar, bu önlemlerin henüz salgının başında alınması durumunda bugün koronavirüsün Türkiye için önemli bir gündem maddesi olmayabileceğini savundu.


“ESNAFA DESTEK YOK, KREDİ ÇOK! SİCİL AFFI GETİRİLSİN”

AKP hükümetinin zor durumdaki esnafa kredi vermekten öte bir çalışmasının olmadığını belirten Bayar, özellikle kendisini çeşitli kampanyalar ve tanıtımlar ile toparlayamayacak durumda olan küçük esnafa hibe şeklinde bağışlar yapılmasının, istihdam açısından da hayati önem taşıdığını belirtti.Bayar, stopaj vergisinin de bu süreçte dar gelirliler için tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

CHP Antalya İl Başkanı Bayar, AKP hükümetine çağrıda bulunarak vatandaşların ve esnafın bankalarda daha rahat işlem yapabilmesi adına Sicil Affı’nın acilen gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

ÖZGÜR CEM BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim