Muratpaşa Belediyesi’nin turunç fidanı üretimi Ermenek Mahallesi’nde 12 dönüm alan üzerine kurulu fidanlıkta 2014’te başladı. En iyi tohuma ulaşmak için bölgede yapılan tarama çalışmalarıyla en sağlıklı turunç meyvelerinden tohumlar alındı.
Bu tohumlardan 2015’te ilk fidanlar üretildi. Ağaç
formuna gelen fidanlar başta belediyenin yaptığı parklara, yenilenen cadde ve
sokaklarda kaldırım kenarlarına dikildi.
KOOPERATİFLE ORTAK ÇALIŞMA
Belediyeden yapılan açıklamaya göre Muratpaşa’da bugüne kadar 15 bin 100’ü ağaç formunda olmak üzere 21 bin 34 turunç dikildi. Turunç ağaçları meyve vermeye, Muratpaşa sakinleri turunçları toplamaya başladı.
Muratpaşa Belediyesi de başta yabancı konuklarına hediye etmek üzere Antalya Kadın Girişim Kooperatifi’yle ortak bir çalışma içine girdi.
Toplanan turunçlar,
Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezlerinde (ASSİM) üretim
çalışmalarını sürdüren Antalya Kadın Girişim Kooperatifi üyesi kadınlar
tarafından reçel yapılacak. Reçeller tadımlık kavanozlarda belediyenin
misafirlerine hediye edilecek.
TURUNÇ REÇELİ TARİFİ
Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) tarafından hazırlanan,
Antalya’nın yemekleri ve yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı 2021 takviminde yer
alan turunç reçelinin tarifi şöyle:
Malzemeler: 15
adet Turunç, 1 kg toz şeker, 1 adet limon
Hazırlanışı:
Turunçları hafifçe rendeleyip yıkayınız. Her bir turuncu 6 eşit parçaya
bölünüz. Acı damarlarını çıkartınız. Parçaları rulo haline getirip ipe diziniz.
Yarım gün bekletip şekil almasını bekleyiniz.
Rulo yapıp ipe dizdiğiniz turunçları bol suya koyup limonunu
sıkarak kaynatınız. Haşlanan turunçların suyunu süzünüz ve soğuk suya alarak 2
gün bekletiniz. Süzdüğünüz turunçların 2 gün boyunca 3-4 saatte bir suyunu
değiştiriniz. 2 gün beklemesinin ardından turunçları ipten çıkarınız. Turunç ve
şekeri temiz suda yarım gün daha bekletiniz.
Yarım gün beklettikten sonra; şeker, su ve turunçları derin
bir tencereye alıp arada karıştırarak yavaş yavaş kaynatınız. Köpürmeye
başlayınca reçelin altını kapatabilirsiniz.
Haber Merkezi