Antalya Yeni Yerleşmeler Konut Yapı Kooperatifleri Birliği (ANTKOOP) Genel Başkanı Şekip Dinçer, koronavirüs öncesinden de yıllardır süregelen kooperatiflerin sorunlarına dair atılması gereken adımları ve kooperatiflerin yaşadıkları kredi sorununun ne derece yaşamsal olduğunu Akdeniz Gerçek’e aktardı.

Koronavirüs nedeniyle duraksayan faaliyetlerine yeniden başlamak istediklerinin altını çizen ANTKOOP Başkanı Şekip Dinçer, hükümetin de kooperatiflerin taleplerine sessiz kalmayı tercih ettiğini vurgulayarak TOKİ gibi bazı kuruluşlar ile aralarındaki ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini ifade etti.

ANTKOOP Başkanı Şekip Dinçer, Akdeniz Gerçek’in sorularını böyle yanıtladı..


‘KOOPERATİFLERİN İŞLEVİ KALMADI’

Kooperatifler koronavirüs süreci öncesinde neredeydi, şimdi ne noktada? Hükümetten ve yerel yönetimlerden beklentileriniz nelerdir?


Şu anda kooperatiflerin hiçbir faaliyette bulunma şansı yok. 1 Mart 2021’e kadar bütün faaliyetlerimiz, genel kurullarımız durduruldu. Bu tarihten sonra Genel Kurul’un yapılmasına dair izin var fakat bu süre uzatılır mı uzatılmaz mı bilemiyoruz. Bu gibi konular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesi ile düzenleniyor. O güne kadar hiç bir işlem yapamıyoruz. Ek olarak, kooperatiflerin bugün çok fazla bir işlevi kalmadı. Kooperatifler işlem yapamadığı için başta kredi almak olmak üzere bir çok meselede olumsuzluk yaşıyoruz. Kredi alınsa, ödeme koşullarında sıkıntı yaşanıyor. Şu anda her şey beklemede. Toplantılarımızın da tamamını internet üzerinden gerçekleştiriyoruz.


‘30-40 YILDIR BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VAR’

Kooperatiflerin koronavirüs pandemisi öncesinde de birçok kronikleşmiş sorunları vardı. Siz de bunu çok kez dile getirdiniz. Bu sorunların çözümüne ilişkin pandemi döneminde hükümet kanadından ya da yerel yönetimlerden olumlu bir adım atıldı mı?

Antalya’da Kemerağzı Kooperatifleri’nde 30-40 yıldır çözümlenemeyen tapu sorunları var. Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda girişimlerimiz oldu. Ancak bu girişimler bir noktada tıkanıyor, çözüm sağlanamıyor.


TOKİ’YE SAĞLANAN OLANAKLAR KOOPERATİFLERE SAĞLANMIYOR

Büyükşehir Belediyesi ile ilgili çalışmalar ne noktada?

Kemerağzı meselesi ile ilgili olarak Büyükşehir’de Genel Sekreterimiz ve yetkililerle toplantı yapıldı. Büyükşehir’de de bitmiyor olay… Büyükşehir, kooperatiflerin sorunları noktasında resen çözüm getiremiyor. Bakanlıklar dahil olmak üzere 18-19 kuruluş var ve bu kuruluşların onayı olmadan Antalya Büyükşehir Belediyesi de adım atamıyor. Pandemi ya da farklı nedenlerle bakanlıklardan izin bir türlü çıkmıyor. Bu izinler için Tarım Toprak Kurulu konut yapmaya elverişli mi tarıma mı elverişli şeklinde bir tetkik yapmalı. Büyükşehir’in yaklaşımı olumlu oluyor, ancak bakanlıklara yönelik girişimlere yanıt alınmıyor ya da yanıt verilmek istenmiyor. Kooperatiflerin tapu ile ilgili sorun yaşadığı alanlar kıymetli alanlar ve belki de birileri o alanları kooperatiflere bırakmak istemiyor olabilir. TOKİ’ye sağlanan olanaklar kooperatiflere sağlanmıyor. Vergilendirmede de TOKİ ile aramızda aynı durum geçerli.

Özgür Cem BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim