Antalya’da 1934 yılından beri tarımsal araştırmalar yapan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM) bulunduğunu ve bünyesinde Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde var olan tüm laboratuvarlar ve yetişmiş teknik elemanın olduğuna dikkat çeken Arı, “Kendi bölgesinde çıkan bir sorunun çözümünü Adana’dan beklenmesinin sürecin uzamasına neden olmaktadır. Altyapısı, laboratuvarı ve yeterli teknik elemanları olan kurumlara Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirme yapılarak yerinden çözüme gidilmelidir” dedi.

 

“BATEM KÖKLÜ BİR KURUM”

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “BATEM, Antalya’da bitkisel üretimin farklı konularında görev yapan 5 araştırma kuruluşunun (Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Narenciye Araştırma Enstitüsü, Seracılık Araştırma Enstitüsü ve Bölge Pamuk Araştırma Enstitüsü) değişik zamanlarda birleşmesinden oluşmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye’nin önemli araştırma kurumlarından biridir. Müdürlüğü oluşturan kuruluşların bazılarının tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kadar uzanmaktadır” dedi.

 

“YAZI ÇIKANA KADAR ÜRÜN TELEF OLUYOR”

Zamanında araştırma enstitülerine göre bölgeler belirlenirken Antalya’nın, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’ne bağlandığını belirten Arı, “Zamanla tarım potansiyeli ve ürün çeşitliliği artmış, özellikle Antalya bölgesindeki tropikal meyve yetiştiriciliğine paralel olarak biyolojik mücadele de bir zorunluluk haline gelmiştir. Meyve-sebzede ortaya çıkan hastalık ve zararlıların teşhisi ve zararsız hale getirilmesine yönelik devreye alınacak mücadele yöntemi, kullanılacak ilaçlara ilişkin yazışmalar önce Adana’ya bildirim, Adana’dan gelecek tavsiyenin Antalya’dan bakanlığa bildirimi, bakanlıktan gelecek cevaba göre çiftçiye bilgi verilmesi gibi haftalar, aylar alan bir döngü yaşanmaktadır. Bu arada, çiftçinin ekili-dikili arazide kullanacağı ilaç için tavsiye yazısı geciktiği için telafisi güç zararlar oluşmaktadır, ürün pazara sunulamayacak hale gelmektedir” diye açıklama yaptı.

 

BATEM DURURKEN ADANA NİYE!

“Antalya’da bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) dururken, Adana’dan çözüm beklemenin mantığı nedir?” diye soran Arı, “Tarım üreticisi mağdur olmaktadır. Tarım Bakanlığı’nın, araştırma enstitülerini, bölgelerin ihtiyacına göre yetkilendirmesi, donatması, eksikse teknik elaman ve uzmanlarla desteklemesi için daha ne beklenmektedir? Bölgelerin ihtiyaçlarına göre, pratik, akıllı çözümleri devreye almanın zamanı gelmedi mi?” dedi.

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim