Birleşik Kamu-İş Sendikası Antalya İl temsilcisi Fatin Ilgar, TÜİK rakamlarına dikkat çekerek Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1.25, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise enflasyonun yüzde 14.6 olduğunu iddia etmesini eleştirdi. Ilgar, markette 5 TL olan ürünün TÜİK verilerinde 1 TL olarak gösterildiğini ifade etti. Memurların protestosuna Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Rafet Zeybek de katıldı.

Gerçek enflasyonun yüzde 14.6’nın çok üzerinde olduğunu söyleyen Ilgar, AKP bürokratlarından bazılarının dört maaş aldığı iddiaları gündeme gelirken, geçilmeyen köprülere vatandaşın cebinden ödeme yapılırken memurun ve emeklinin yüzde 7.36 zamma muhtaç edilmesini kamu emekçileri olarak kabul etmediklerinin altını çizdi.


GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 29.9!


Enflasyonun yüzde 14.6 olduğu, asgari ücrete yüzde 21.6 oranında zam yapıldığı bir ortamda kamu emekçilerinin maaşlarının yüzde 3+3.6 oranı ile sefalet koşullarına mahkum edilmesini ‘vicdansızlık’ olarak nitelendiren Fatin Ilgar, “2019 Ağustos’unda hükümet ile Memur-Sen arasında kapalı kapılar ardında danışıklı satış sözleşmesi imzalandı. Kamu emekçilerini sefalet ücretine mahkum ettikleri yüzdelik dilimleri de Hakem Kurulu’na ilan ettirilmişti. O gün katakulli yaparak kamu emekçilerini masada satan, sözleşmeyi tarihi bir başarı olarak sunan sözde konfederasyon bugün tarihi bir rezalete imza attığını, hem yaptığı itirazla hem de sebep olduğu sefalet zamlarıyla göstermektedir” dedi.

TÜİK’in sepet oyunları ile enflasyonu düşük hesaplayarak, AKP iktidarının yol açtığı yüksek enflasyonun gizlenmesine çanak tutmakta olduğunu savunan Ilgar, faturayı emekçilere ödetmek isteyen bir siyasal iktidar olduğunu aktardı. Ilgar’a göre halkın cebine yansıyan gerçek enflasyon yüzde 29.9 civarında.


‘KALICI ÇÖZÜMLER İÇİN KAMUCU POLİTİKALARA DÖNÜLMELİDİR’


Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Antalya İl Temsilcisi Fatin Ilgar, milyonlarca kamu emekçisinin, emeklinin ve ailelerinin kayıplarının giderilmesini sağlayacak koşulları şöyle sıraladı:

·        Kamu çalışanlarının kayıpları telafi edilmeli, toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı. Memurlara ve tüm çalışanlara yüzde 30 oranında ek zam verilmeli.

·        Emekçilerin, emeklilerin ve tüm çalışanların temel ekonomik sorunları arasında yer alan işsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, yoksulluk, yüksek borçluluk gibi sorunlara kalıcı çözümler için kamucu politikalara dönülmelidir.

·        Asgari ücretle çalışanlardan vergi alınmamalıdır.

·        Vergi dilimleri yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmelidir ve sabit tutulmalıdır.


Fatin Ilgar konuşmasında, “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak sözde toplu sözleşme zammı ile enflasyon karşısında korkunç bir ezilme yaşayan tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret talebine sahip olmaları için AKP iktidarına meydanlardan haykırıyoruz” dedi.

Birleşik Kamu-İş Sendikası üyesi kamu çalışanları, bordrolarını temsili olarak ateşe vererek AKP'nin dayattığı zam oranlarını protesto ettiler.

Ziya Nur Sezen

Editör: TE Bilisim