Genel Sağlık-İş Genel başkanı Zekiye Bacaksız, “pandemi öncesinde de yakıcı halde olan ekonomik sorunlar ve AKP iktidarın kötü ekonomi yönetimi sonucunda ciddi bir geçim sıkıntısı yaşıyoruz. İğneden ipliğe zam, vergilerde artış ile birlikte bir çok çalışan arkadaşımız asgari ücretin altına düştü. Bundan 10 yıl önce asgari ücretle aramızda 4 kat fark varken, bugün asgari ücretin altına düşmüşsek bu sorgulanmalı” dedi. Bacaksız, “sağlık personelinin yüzde 80’inin yararlanamayacağı bir yönetmelik belirlendi” dedi.


‘TÜİK RAKAMLARINA GÜVENMİYORUZ’



 TÜİK’in AKP iktidarının güdümünde ve vatandaşı yanıltıcı, gerçek dışı rakamları paylaştığını ifade eden Bacaksız, “Türkiye’de TÜİK’e güveniyorum diyen AKP ve yandaşları dışında kimse olamaz. Hepimiz iki ay önce fileyi nasıl dolduruyorduk, aynı fileyi şimdi nasıl dolduruyoruz, ortada! İstedikleri kadar medyalarını kullanıp inkar etsinler, bir gerçek var. Her gün insanların satın alma gücü düşüyor, maaşlar eriyor, faturalar zor ödeniyor” ifadelerini kullandı.

Sağlıkçıların 24 saat esasına göre çalıştığının altını çizen Bacaksız, “gece mesaisi yapan memurlara iki kat ücret ödenir. Çünkü biyolojik olarak yıpranması daha yüksek. Ölüm yaşı daha erken. Hem erken emeklilik noktasında hem ücretler noktasında gerçek anlamda bir iyileşme yapılmalı.  Biz şu anda döner sermaye, performans lafları ortadayken çalışan faydasına bir düzenleme yapılmıyor” şeklinde konuştu.

Vatandaşların sağlığının her şeyden önemli olduğunu ve bunu çok önemsediklerini aktaran Bacaksız, “Pandemi koşulları yaşanıyor. İnsanımızı ve devletimizi seviyoruz. Ancak bugün işveren temsilcisi iktidarın uygulamalarını reddediyoruz. Çünkü halkın, emekçinin iktidarı olmaktan çok uzaklaştı. Ülkenin kaynakları var ve biz bu kaynakları sermaye sınıfına aktarıyoruz” dedi.


‘ADİL PAYLAŞIM, SOSYAL ADALET İSTİYORUZ’


Adil paylaşımın ve sosyal adaletin sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm emekçiler için olmazsa olmaz olduğunu belirten Zekiye Bacaksız, seyyanen zam istediklerini ve yoksulluk sınırının üzerinde her yurttaşın asgari ücretlerinin verilmesini beklediklerini vurguladı.

“Bu ülkenin çarçur edilen, hibe edilen, affedilen vergilerini, geçilmeyen köprülere aktarılan paraları düşündüğümüzde bu ülkede kaynaklar var. Bizim itirazımız kaynakların kim için kullanıldığı konusunda” diyen Bacaksız, “cumhuriyet yurttaşı hakkını arar, hesabını sorar” diyerek AKP hükümetine seslendi.

İnsanları korkutmayan, insanların haklı taleplerine kulak kabartan ve gereğini yapan iktidarlar istediklerinin altını çizen Genel Sağlık-İş Genel başkanı Zekiye Bacaksız, “bugün Papua Yeni Gine bile aşıya başladı, benim ülkem seyrediyor. 3 Milyon aşı girdi deniliyor. Bu ülkede sağlık personeli sayısı 1 milyon 20 bin. 65 yaş ve üzeri olanlar 380 bin. Emniyet 320 binin üzerinde. 1 milyonun üzerinde Türk Silahlı Kuvvetleri personeli var. Bu aşı kime yetecek” diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konumunun gerekliliklerini yerine getirmediğini verilerle açıkladı.

İki doz aşının arasının 14 günden 28 güne çıkarıldığı ve bunun bilimsel bir gerekçesi olmadığı, aşı stoğunun yetersizliği nedeniyle bu şekilde bir uygulama yapıldığını söyleyen Bacaksız, “biz döner sermaye, performans değil her ay sonuna ne maaş alacağımızı bilmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

 

Ziya Nur Sezen

Editör: TE Bilisim