Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Antalya Atatürk Evi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, sendikaların, meslek odalarının ve vatandaşların katılımı ile anıldı.

Anmaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şube başkanı İbrahim Daş ve İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Türkan Aksoy, Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş ve Cumhuriyet Kadınları’ndan Melahat Atalay bir çok kurumun üst düzey temsilcileri de katılım gösterdi.


“ZÜBEYDE HANIM’DAN ALDIĞIMIZ GÜÇLE…”


 Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, devrim şehitleri ve Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan anmada konuşan CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Zübeyde Hanım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık ve cumhuriyet mücadelesinin en değerli figürüdür.” İfadesini kullandı.

Deveci, “Ulu önder Atatürk, İstiklal mücadelesini başlatmak için Anadolu’ya geçtiğinde, asi bir subayın annesi olarak hem dönemin padişahı ve İstanbul hükümeti hem de işgal kuvvetleri tarafından tüm baskı, aşağılama ve eziyetlere göğüs germiştir. İşgal yıllarında evi çeşitli bahanelerle defalarca kez basılmıştır. Asi subay Mustafa Kemal hakkında İstanbul hükümeti tarafından idam kararı verilmiş, Zübeyde Hanım kararın infaz edildiğini zannettiği zaman acılı anne yüreği dayanamayarak felç geçirmiştir” diyerek Zübeyde Hanım’ın yaşadığı zorlukları hatırlattı.

Zübeyde Hanım’ın her şartta dik durduğunu ifade eden Deveci, kadınların aydınlanma mücadelesinde çocuklara daha iyi bir dünya bırakabilmenin umudunu taşıdıklarını söyledi.

Kadınların artık kendi güçlerinin farkına vardığını ve kadına yönelik her türlü şiddete karşı durduğunu aktaran Deveci, koronavirüs ile evde, iş yerinde, toplumda kadınların daha zor şartlar altında yaşamaya başladığını vurguladı. Kadınların dayanışma, mücadele ve cumhuriyete sahip çıkarak ve Zübeyde Hanım’dan aldığı güçle özgür yarınlara ulaşabileceğinin altını çizen Nilüfer Deveci, ‘birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız’ dedi.

 

“TÜRK MİLLETİ SIRTINA BİNENLERİ BİR GÜNDE SİLKELER”


Atatürkçü Düşünce Derneği şube başkanı İbrahim Daş, herkesin annesinin çok değerli olduğunu ancak Zübeyde Hanım’ın en değerli anne olduğunu ifade etti. Daş, Osmanlı Hanedanı’nın son padişahlarından Vahdettin’in  İngiliz generallerine sığınarak İngiltere’ye kaçması sonrasında Türkiye’ye büyük bir borç kaldığını ve bu borcun 1954’e kadar ödendiğini hatırlattı.

ADD Başkanı İbrahim Daş, Lozan’ın beğenilmese de Türkiye’yi kurtaran bir anlaşma olduğunun altını çizerken, Türkiye’de vatanın birliği ve bütünlüğünün parçalanması amacıyla hareket eden odakların büyük yol kat ettiklerini belirtti.  16 Nisan’da Türkiye’nin bir rejim değişikliği yaşadığını savunan İbrahim Daş, “sadece 3-4 ay önce 67 ton altınımızı, bizim alın terimizden ve vergimizden, 90 yıllık cumhuriyetin birikimi olan altınımızın satıldığını öğrendik. Cumhuriyet kültüründen uzaklaşıdığı takdirde kadına her türlü şiddet de gelir, çocuğa da gelir, erkeğe de gelir… Türk milleti bu gerçeği bilse, sırtına binenleri bir günde silkeler. Bunu anlatmak bizim görevimiz. Bu noktada Antalya bunu çok iyi başardı. Rejim değişikliğine rağmen 2018’deki birliktelik giderek büyüyor” şeklinde konuştu.

Anmaya katılmak istediğini belirtip de çeşitli bahanelerle katılamayacağını son anda açıklayan çok sayıda kişinin olduğunu ifade eden Daş, söz konusu kişilerin telefon yoluyla saygılarını gönderdiklerini açıkladı.

 

“O BİR EVLAT, O EVLAT DA CUMHURİYETİ DOĞURDU”


 Anmaya katılan İYİ Parti Antalya Eğitim Politikaları Başkanı Türkan Aksoy, “Cumhuriyet değerlerinin yerle bir olduğu şu süreçte cumhuriyete sahip çıkmak çok önemli. Zübeyde Hanım’ın burada anılması çok önemli. Atatürk gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni var eden bir lideri yetiştirmesi dolayısıyla Zübeyde Hanım’a şükran duyuyoruz. Son 18 yılda cumhuriyet değerleri yerle bir olsa da halkımızın gönlünde Atatürk yaşamaya devam edecektir. O bir evlat doğurdu, o evlat da bir milleti, Türkiye Cumhuriyeti’ni doğurdu” dedi.

Emel BAYRAM

Editör: TE Bilisim