Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen bahar havası yaşayan Kumluca ilçesinde çiçek açan ve meyve veren ağaçlar ilçe halkını hem şaşırtıyor hem de tedirgin ediyor. Sera sebze üretim merkezi Kumluca’da, ani şiddetli sağanak yağmurların olduğu ve buna bağlı sel baskınların yaşandığı ancak kuraklık tehlikesinin her şeye rağmen ortadan kalmadığı belirtiliyor. Mevsimlerin karıştığını, meyve ağaçlarının şaşırıp çiçek açtığını veya meyve verdiğini gören Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı, zor bir yaz mevsimi yaşanacağını belirterek ilçe halkını su tasarrufu yapma konusunda uyardı.

 

“Yazın meyve yiyemeyeceğiz”

Kumluca İlçesine bağlı Göksu Mahallesindeki evinin bahçesinde bulunan elma ağaçlarının meyve verdiği görünce şaşkınlık yaşayan Ahmet Kavacık, “Bu elma ağaçları şaşırdı. Yaz mevsiminde meyve olmayacak bunlarda. Bu mevsimde bu ağaçlarda yaprak olmaması lazım. Ama meyve verdiler. Bu ağaçlar aslında Mayıs’tan sonra meyve veriyordu. Herhalde yazın meyve yiyemeyeceğiz. Öyle gözüküyor. Çiçeklemeye de devam ediyor. Hava hiç soğumadı ki yaz gibi, şu anda 20 derece burada sıcaklık. Yağmur yağsa bile 20 derece” dedi.

 

“Kış yaşamadık”

Üreticiler başta olmak üzere kuraklığa karşı su tasarrufu yapılması konusunda ilçe halkını uyaran Kumluca Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, “Haziran ve Temmuz ayında yediğimiz elmalar 10 Ocak itibari ile yenmeye nerdeyse hazır. 20 gün veya 1 ay önce çiçeklenmiş. Şu anda meyve tutmuş. Bunun sebebi ise tamamen kış mevsiminin gelmemesidir. Yaz ayları gibi devam etmesidir. Kış yaşamadığımız için Haziran ve Temmuz’da yiyecek olduğumuz elmalar nerdeyse hasada hazır hale geldi” denildi.

 

“Bu yıl ciddi bir kuraklık ve susuzluk bekleniyor”

Narenciye ve örtü altı sebze üretiminin merkezi Kumluca’da iklim olarak beklenmedik gelişmelerin yaşandığını belirten Kumluca Ziraat Odası başkanlığı, “12 ay tarım yapılan ilçemizde bugünlerde portakallar çiçek açmaya başladı. Elmalar meyve vermeye başladı. Barajlarımıza boş denecek kadar su az. Bu yıl bizi ciddi bir kuraklık ve susuzluk bekleniyor. Bunun için üretici ve tüketici kardeşlerimin bugünden olmak üzere hem evde kullandığımız hem de tarımda kullandığımız suyu dikkatli bir şekilde kullanıp bu yılı bu şekilde atlatmayı düşünüyoruz. Üretimin merkezi bu yıl zor bir dönem geçirecek. Nisan, Mayıs aylarında yaşadığımız iklimi bugünlerde yaşıyoruz. Çok hızlı yağışlar oldu. Bunlar anlık olarak, yarım saat bir saat içerisinde yağış oldu geçti. Bu yağışlar taban suyunu yükseltmedi. Bir anda yağıp geçtiği için taban suyu yükseltmedi. O yüzden kuraklık riski devam ediyor. Portakallarımız kış ortasında çiçek açtı. Bu yıl portakal pahalı diyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda belki portakalı hiç bulamayacağız. Çünkü mevsimler tamamen değişti” ifadelerini kullandı. 

(İHA)

 

Editör: TE Bilisim