Antalyalı kadınlar, son yaşanan Melek İpek gündemi sonrasında sosyal mesafeye ve maske kuralına uygun bir şekilde Güllük Postanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadelenin yükseltilmesi gerektiği ifade edilirken, Melek İpek’in işkenceci eşini öldürmesinin öz savunma olduğu ve öz savunmanın hak olduğu vurgulandı.

Melek İpek isimli kadın, 8 Ocak günü çocuklarının gözü önünde saatlerce çıplak bir şekilde işkenceye maruz kaldı. Bu sırada kocasından ağır darbeler alan ve kelepçeli halde tecavüze uğrayan kadın, sabah erken saatlerde eline aldığı av tüfeği ile Ramazan İpek’i vurmuştu.


‘İFADE VERİR ÇIKAR, DÖNDÜĞÜMDE ÖLDÜRÜRÜM’


İki kız çocuğunu da sürekli olarak ölümle tehdit eden Ramazan İpek’in bu davranışlarında erkek egemen sistemden cesaret bulduğunun aktarıldığı açıklamada, AKP iktidarının kadına şiddete gözünü kapadığı söylendi.

Melek İpek ifadesinde işkenceci eşi Ramazan İpek’in kendisine son olarak, “Sen koruma kararı aldırırsın, ben karakola gider ifade verir çıkarım. Döndüğümde seni de çocukları da öldürürüm.” dediğini anlatmıştı.


‘ÖZ SAVUNMA HAKTIR’


Yaşananlar sonrasında Melek İpek’in çıkarıldığı mahkeme sonrasında tutuklanmasına karşı ses çıkaran Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar; daha önce Aleyna Çakır’ın katili olduğu ifade edilen Ümit Can Uygun’un, Gülistan Doku’nun kaybolmasında parmağı olan Zaynal Abakarov’un ve yine adı 18 yaşındaki genç kıza tecavüz ile anılan Musa Orhan’ın tutuklanmadığını hatırlatarak yalnızca öz savunma kullanan kadınlara cezai yaptırım uygulandığını ifade ettiler.

Antalyalı kadınlar adına yapılan açıklamada, “Devlet, yargı ve polis, erkekler ile suç ortaklığı yapmaktadır. Şiddet karşısında ortaya koyduğumuz tüm savunma biçimleri meşrudur. Nevin’in baltası da meşrudur, tacizcimize attığımız tekme de, sokakta kadınlara saldıran erkeğe fırlattığımız saksı da meşrudur, Twitter’dan tacizciyi  ifşa etmemiz de…” ifadeleri kullanıldı.


‘YAŞAMAK İSTİYORUZ’


Antalya Kadın Platformu adına açıklamada bulunan Ebru İntibay, “Emine Bulut’un sözleri bizim şiarımız oldu. ‘Yaşamak istiyoruz’ ve içimizdeki bu yaşama arzusunu köreltmenize izin vermeyeceğiz. Katiller, tecavüzcüler ve tacizciler duysun sesimizi! Yaşamaktan vazgeçmiyoruz, haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Yıllardır kadınların bedeni ve emeği üzerinde yükselmiş  bu erkek egemen dünyayı yıkacağız” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasında sık sık ‘Yaşasın Kadın Dayanışması’, ‘Öz Savunma Haktır, Yargılanamaz’, ‘İstanbul Sözleşmesini Uygula’ ve ‘Adalet Biziz Susmayacağız’ sloganları atıldı.


Ziya Nur Sezen

Editör: TE Bilisim