Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı olağan meclisi, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek’in yokluğunda Deniz Filizi başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Kemer Belediyesi Başkanı Necati Topaloğlu ve pek çok isim mazeret bildirerek katılamadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun ve yine Millet İttifakı içerisinde bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin Denetim Komisyonu’nun 3 kişiden oluşmasına yönelik talebi, AKP grubu tarafından komisyonun 5 kişiden oluşması gerektiği önerisiyle oylamaya sunuldu. Oylama sonucunda komisyonun 3 kişiden oluşmasına karar verildi. Yapılan gizli oylamada Ali Polat 38, Cengiz Büyükgebiz 40, Serhat Demir 49 oy ile Denetim Komisyonu üyeliğine seçildi. En az oyu CHP üyesi aldı.

MHP’DEN FETRET DEVRİ BENZETMESİ

Grup temsilcilerinin konuşmalarının ardından kapalı oy usulü ile gerçekleştirilen denetim komisyonu üyeleri seçimi sonuçları duyuruldu. MHP grubu adına konuşma yapan Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, Başkan Böcek’in hastalığı nedeniyle yokluğunda belediye yöneticileri arasında yaşanan bazı tartışmaları ‘fetret devri’ olarak nitelendirmesi gerginliği arttırdı. Senirli, “Büyükşehir Belediyesi’nin gündemini sadece bölük pörçük parsel bazlı yatırımlar oluşturmasın” diyerek belediye meclisini eleştirdi.

AKP’DEN BÜYÜKŞEHİR’E ELEŞTİRİ

AKP Grubu’ndan Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik “doğal afetlere karşı hazırlıksız” olunması eleştirisine meclis başkanlığından verilen yanıtta, “Geçtiğimiz iki sel baskınında yapılan ölçümlerde Antalya’ya 1 yılda düşen toplam yağmur miktarının üçte biri 1 gün içerisinde kaydedildi. Dolayısıyla alt yapımız ile ilgili sıkıntı çok olağanüstü bir doğal afeti karşılayabilecek durumda değil. Ulaşımda ve günlük yaşamda sel sırasında yaşanılan sıkıntının nedeni budur. Ancak en kısa sürede altyapı sorunları da çözüldü” denildi.

MECLİSTE GREV TARTIŞMASI

Antalya Büyükşehir Belediyesi binasında bir yılı aşkın süredir asılı duran grev pankartı, belediye meclisinde tartışmaya neden olan bir diğer konu oldu. Bu görüntünün belediyeye yakışmadığını ifade eden AKP sıralarına cevap veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Av. Cansel Tuncer, şöyle konuştu: “Güvenlik personelimizle ilgili yetki belgesi alan Güvenlik-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 2 Aralık 2020 tarihinde başlandı. Güvenlik dışında 7 bin 128 işçimiz ile ilgili, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karar altına alınan 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanan 375 sayılı KHK’ya göre idarelerce işçi statüsüne geçirilen ve işçilerin haklarının belirlenmesinde esas olarak görülen kurallar uygulandığı için Hizmet-İş Sendikası üyesi yalnızca iki işçi greve katıldı. Bu işçilerden birisi 8 Ocak tarihi itibariyle emekli olduğu için hali hazırda 1 işçinin grevde olduğu biliniyor. Kanun gereği toplu eylem niteliği taşımayan bir eylem olması nedeniyle grev kararının kaldırılmasına karar verildi. Bu karar sonrasında hangi sendikanın yetkili olacağına dair de bir netlik söz konusu değildir.”

AKP MECLİSİ TERK ETTİ


Gündemin devamında 35. madde dahil olmak üzere toplu oylama yapılması talebi sonrasında AKP Grubu adına açıklamalarda bulunan grup sözcüsü, basında yer alan haberleri hatırlatarak 31. gündem maddesine dair görüşlerinin komisyon kararına katılır vaziyette olduğunu, ancak Konyaaltı bölgesini kapsayan bu maddenin içeriğinin geldiği son noktaya dair bilgi almak istediklerinde tereddütlü bilgilere ulaşıldığını ifade etti. Gündemin 31. maddesinin komisyondan geldiği haliyle oylamaya sunan Başkan Deniz Filiz’in adımı sonrasında Konyaaltı Belediye Meclis Üyesi Şevket Korkut, madde içeriğine ve gelinen noktaya dair açıklamalarda bulundu. Açıklamayı yeterli bulmayan AKP’li üyeler, oylamaya katılmayınca, mecliste salt çoğunluk sağlanamadığından oturumun 13 Ocak Çarşamba saat 14.00’e ertelenmesine karar verildi.

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim