TÜKD Şube Başkanı Ayla Yüksel, “Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği 24 Kasım tarihi, bu mesleğin, O’nun ilke ve devrimleri ışığında yolunu çizmiştir. Her 24 Kasım’da her çevreden, sadece öğretmeni öven mesajlar yer alır ama bir eğitimci olarak diyorum ki ‘Artık öğretmenin dünyasına başka bir pencereden ve yeni bir anlayışla bakmak gerekir’. Biliyoruz ki bugünün eğitim yapısı toplumu geleceğe taşıyamaz.  Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi olarak milli eğitim sisteminin yapı taşları olan başta Başöğretmenimiz Atatürk’ümüzün, vefat eden değerli öğretmenlerimizin, ideallerle ve özveriyle yoğrulmuş yüreklerin sahipleri tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyoruz” dedi.

 

“MÜCADELEYE DEVAM!”

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez de 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne dair gazetemize yaptığı açıklamada 24 Kasımların önemli olduğunu bildiklerini, Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının verildiği 24 Kasım’ın Öğretmeler Günü ilan edildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Biz bugünü, sorunlarımızın tartışıldığı bir gün olarak değerlendiriyoruz. Eğitim emekçilerinin sorunları çok. Pandemide bu daha da açığa çıktı. OECD ülkeleri arasında en az ücret alan öğretmen bizde. Çalışma saati açısından da en çok çalışan ülkeyiz. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibariyle de rakamlar çok yüksek. Ve tüm bunların yanında angarya görev yüklendi, bizlere. ‘Yatarak para kazanan öğretmen bu işi yapsın’ mantığıyla yapıldı. Eğitime ayrılan ödenek düştüğü, öğretmenlerin itibarsızlaştığı, itildiği bir süreçteyiz. Seçimlerde verilen 3600 ek gösterge sözü tutulmamıştır, tutulacağına dair de bir ışık yoktur. Bu da ayrı bir sorun. Geldiğimiz noktada eğitim emekçileri olarak demokratik ortamlarda hakkımızı arayacağız. Hak, mücadele ile kazanılır.”

 

“EĞİTİM SERMAYENİN TEKELİNDEDİR”

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar da Öğretmenler Günü’nde eğitimin geldiği noktayı değerlendirdi. “Eğitim, gericiliğe teslim olmuştur. Bilim, çağdaşlık ve laiklikten uzak bir eğitim haline getirildi” diyen Başkan Acar, şöyle konuştu: “Bakan’ın pandemideki açıklamaları eğitimin, sermayenin eline teslim edildiğinin kanıtıdır. Eğitim, sermayenin tekelindedir. Bakan, kendisi kenara çekildi. Sorunu da öğretmenlerin üzerine attı. Uzaktan eğitimde sorun öğretmende değildir. Öğretmen yüz yüze de uzaktan da görevini yapıyor. Ama öğrenci, erişim sağlayamıyor. Altyapı eksikliğinden dolayı yaşananlar öğretmenin suçu olamaz.  Ayrıca pandemide haftada 5 günü olan mesai 6’ya çıktı. Günlük 12 saatten fazla bilgisayar başındadır. Dinlenme zamanı kalmamıştır.” Başkan Acar, tüm bunların yanında Öğretmenler Günü’nün bu kadar cılız geçmesini de kabul edemediklerini kaydetti.

 

Songül BAŞKAYA

Editör: TE Bilisim