Üç dönem İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 44. Grup (Mühendislik) Meslek Komitesi'nde çalıştıktan sonra 2010 yılında yine aynı meslek komitesinden seçilerek ATSO Meclis Üyeliği yapan ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı olan Akın Akıncı depremlerde olaya küçük pencereden değil, büyük pencereden bakmanın gerektiğini söyleyerek ülkemizde yetkin mühendislik yasasının olmayışına dikkat çekti.

 

Bir dönem yerel yönetimlerde belediye meclis üyeliği de yapan bir teknik insan olan Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, İzmir depremi sonrasında yaşanan tartışmalara farklı bir boyut açtı. Başkan Akın Akıncı, “Her depremde olayı fatura edecek birilerini buluyoruz” diyerek başladığı sözlerine devam etti: “Biz olaya büyük pencereden bakmayı öğrenemedik. Bizim ülkemizde yetki yasası yok. Bugün inşaat mühendisliği bölümünden mezun olmuş biri inşaat yetkisini de diplomasıyla birlikte alıyor. Bu da demek oluyor ki 17-18 katlı bir binanın projesini bu çocuğun yapmasına engel olacak bir şey yok. Bu olay kara mizah gibi… Hiç kimse eğitim sistemimizin kalitesizliğinden bahsetmiyor.”

“ÖĞRENCİLERİMİZE EĞİTİM VEREMİYORUZ”

Türkiye’de yetkin mühendislik yasasının eksikliğine dikkat çeken Akıncı, “Çağdaş ülkelerin hepsinde diplomanla birlikte unvanını alırsın ama yetkiye sahip olmak için 2-3 sene eğitim görmen gerekir. Biz bunları unutup olaya hep küçük pencerelerden bakıyoruz. Bu yüzdende bir adım ileri gidemiyoruz. Yeterli mühendislik hizmeti alındığı sürece inşaat mühendisliğinde bina yapılamayacak hiçbir yer yoktur. Şu an ülkemizde üniversiteler inşaat mühendisliği bölümüne öğrencilerini üç yüz binlerde alıyor. Biz can ve mal güvenliğimizi emanet ettiğimiz öğrencileri yetiştiremiyoruz. Bununla beraber yetki veriyoruz. Olaya bu pencereden bakmak lazım” dedi.

Yasin SALİHOĞLU

Editör: TE Bilisim