Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) Başkanı İlyas Ali Daştan, zor bir görev yürüttüklerini belirtirken İstanbul Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülkelerden biri olan Türkiye’nin daha sonra konuyu tartışmaya açmasının içler acısı olarak nitelendirdi. Pandemi döneminde artan şiddet olaylarına dikkat çekerek TOCİN olarak Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, erken yaşta yapılan evlilikler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, insan hakları ihlallerinin önlenmesi konularında çalışmalar yürütülmekte olduklarını belirti.

DAĞ KÖYLERİNDE EĞİTİM

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Ali Daştan, Antalya Döşemealtı İlçesi’ne bağlı 5 dağ köyü Karataş, Karaveliler, Kovanlık, Ekşili ve Ilıca köylerinde yaşayan çocuk, kadın ve erkeklere yönelik olarak etkinlikler yaptıklarını belirterek köy kahvesinde, bahçede, ağaç altında, pazar yerinde köy yaşamında kadın, çocuk ve insan hakları eğitimi verildiklerini ve kırsal alanda yeni bir eğitim modeli oluşturduklarını söyledi.

ENGELSİZ PANDEMİ

Başkan Daştan, hareket kabiliyeti sınırlı fiziksel engelliler, felçli, spastik, DMD ile hareket serbestisi olan görme, işitme ve zihinsel engelliler ve bununla birlikte engelli aileleri ilk defa deneyimledikleri pandemi sürecinden fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik olarak yaşadıkları sorunların tespitine dair çalışma yapıldığını belirtti. Yapılan çalışmalar kapsamında Engelsiz pandemi politikalarına katkı vermek amacıyla 40 video belgesel çekildiğini söyleyen Daştan, “Projede engelli sivil toplum örgütleri ile çalışılmıştır. Bu videolar başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Eğitim Bakanlıkları ile paylaşılarak pandemi sürecinde engelliler ile ilgili karar süreçlerine destek olunması amaçlanmıştır” diye ifade etti.

Yasin SALİHOĞLU

Editör: TE Bilisim