TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Serdar Aykurt, Akdeniz Üniversitesi yanındaki üniversitenin de hisseli olduğu Arapsuyu Mahallesi  4110 ada 2 parseldeki yaklaşık 33 bin metrekarelik alanın Milli Emlak’tan TOKİ’ye ve TOKİ’den de ihaleyle özel sektöre geçişi ve alandaki devasa inşaatı takipte olduklarını bildirdi. Başkan Aykurt, Konyaaltı Belediyesi’nin imar uygulamasıyla üniversite hissesini başka mahalleye taşımasından, TOKİ’ye geçiş ve sonrasındaki şeffaf olmayan ihale süreci ile ÇED kararı olmadan yapıldığı iddia edilen ruhsat ve işlemlere ilişkin adli takip de yapılırken, Antalya Eşgüdüm Kurulu’nda yapılan değerlendirmeden sonra konuyu takipte olduklarını kaydetti. 

 

Başkan Aykurt, su kaynakları üzerinde  ağaç kesimi yapılarak başlayan inşaata ilişkin konuyu Eşgüdüm Kurulu’nda tartıştıklarını belirterek, alanın ihalesinin şeffaf bir şekilde yapılmadığının altını çizdi. Aykurt, “Bundan sonraki süreci hep birlikte takip edeceğiz. Bu alan üniversitenin kullanımına ayrılması gerekiyorken tamamen ticari rant düşünülerek TOKİ tarafından belirli kişilere ihale edilmiş. Zaten ihale sürecinin şeffaf olmadığını Eşgüdüm Kurulu olarak yaptığımız basın açıklamasında açıkladık” dedi.

“Değerinin altında ranta kurban edilmiş”

Üniversite alanı olarak kalması gereken alanın değerinin çok altında bir şekilde ranta kurban olduğunu belirten Aykurt, “Üniversitenin yurt ihtiyacı varken, öğrenciler uyduruk mahallelerde ikamet ediyorken üniversite kullanımında kalması gereken bir alanın ranta kurban edilmesinin şehircilik ilkelerine uygun olmadığını ifade ediyoruz. 1980’lerde 18 uygulamasından gelen bir sıkıntı ile başlıyor bu alanın ranta kurban edilmesi. Üniversitenin bünyesinde kalması gereken bu alan, yanlış bir 18 uygulaması ile üniversite bünyesinden koparılmış ve Hazine’ye devredilmiş. Aslında Hazine arazisi bile olsa üniversite ile ortak proje yürütülebilecek bir alanken TOKİ’ye devrediliyor. Sonrasında millet bahçesi yapılmasına finansman sağlamak amacıyla ihaleye çıkıyor ve ranta kurban ediliyor” dedi.

 

Yasin SALİHOĞLU

Editör: TE Bilisim