Geçtiğimiz günlerde bir bahçeden 2 bin 500 TL değerinde avokadonun çalınmasının ardından üreticiler bahçelerinde sabaha kadar köpekler eşliğinde tüfekle nöbet tutmaya başladı. 

Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin karşılandığı ve 45 bin hektar alandaki avokado bahçesinde 70 milyon adet üretim hedeflenen Alanya’da üreticilerin başı hırsızlarla dertte. Fiyatın yüksek olması ve alıcısının kolay bulunması nedeniyle bahçelerde art arda yaşanan hırsızlıklar üzerine üreticiler, sabahlara kadar nöbet tutuyor. Hava karardıktan sonra ellerinde sopa ve tüfeklerle bahçelerinde devriye gezen üreticiler, birbirleriyle sürekli telefon irtibatı kuruyor. Üreticilerin avokado nöbeti her gün sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürüyor.

 Üretici evine, uykuya hasret

Bahçede nöbet tutan üreticileri ziyarete gelen Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, avokado hırsızlığının artarak devam ettiğini söyledi. Sevilgen, “Şu an Dimçayı Mahallesi’ndeyiz. Avokadonun en güzel ve en bol olduğu bir mahalledeyiz. Burada herkes bahçelerinde hırsızlara karşı nöbet tutuyor. Bu kişilerde uyku yok, eve hasret kalıyorlar. Sabaha kadar nöbet tutmak zorundalar. Geçim kaynakları sadece avokadodan, tek kazançları bu olduğu için çaldırmamak zorundalar. Mesela az önceki girdiğimiz bahçede köpek var. Üretici köpekle beraber sabaha kadar dolaşıyor. Bazı bahçelerde silahla nöbet tutan arkadaşlarımız var.” dedi.

 Hırsızlığın yüzde 80’ini gençler yapıyor

Üreticinin çok zor günler yaşadığını aktaran Sevilgen, “Bazı üreticilerin bahçeleri küçük, onların geçim kaynağı sadece buradan. Burada arkadaşımız sabaha kadar nöbet tutuyor. Bu bahçedeki avokadoları çaldırırsa yarın bu kişi de hırsızlık yapmak zorunda kalacak evini geçindirebilmek için. Avokado hırsızlığının yüzde 80’ini gençler yapıyor. Dolasıyla bu kişiler adliyede serbest kalıyor. Çünkü 18 yaş altındaki çocuklara bu kapsamda bir cezai işlem yok. Hırsızla üretici inşallah karşılaşmaz. Çünkü karşılaştığı zaman ya hırsız çiftçiye bir darbe vuracak ya da tam tersi olacak. İnanın çok kötü bu durum” diye konuştu.

 “Her gece nöbetteyiz”

Avokado bahçesinde nöbet tutan üretici Veli Akın, “Ağaçlarda hiç avokado kalmamış, bütün gelirimizi toplamışlar. Bu konu hakkında yetkililerden yardım istiyoruz. Bu sadece vatandaşın nöbet tutmasıyla olmaz, herkesin duyarlılık göstermesi lazım. Her günümüz sabaha kadar hırsız beklemekle geçiyor. Uyku yüzü yok” ifadelerini kullandı.

 “Yıllık 5-6 bin avokado çalınıyor”

Yaklaşık 20 dönümlük arazisinde gece nöbeti tutan Mehmet Zeybek ise, “Bizim bahçeden yıllık 5-6 bin avokado çalınıyor. Bizim tek geçim kaynağımız avokado. Köpeklerle, elimizde sopa ve tüfekle bahçeleri geziyoruz. Her 2 saatte bir devriye atıyoruz bu şekilde. Bahçelerimizi korumak için yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

“Bu gençler elden gidiyor”

Sabaha kadar nöbet tutmaktan bıktıklarını söyleyen üretici Mehmet Küçükcoşkun da şunları söyledi: “Bu hırsızlığı yapanlar yaşlı değil, genç kesimden oluşuyor. Bunların bazıları uyuşturucu kullanıyor ve artık ailelerinin de bu kişilere sözü geçmiyor. Bu gençler elden gidiyor. Uyuşturucu parası bittiği zaman avokado ve muz hırsızlığına yöneliyorlar. Bizim temennimiz devletimizin bu çocuklara sahip çıkması.” İHA 

Editör: TE Bilisim