Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan ek ders ücretlerine ilişkin genelge ile ilgili olarak Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Fatin Iltar, “Bu genelge, pandemiyi fırsata çevirme genelgesidir. Her fırsatta öğretmenlerin gelirleri üzerinden algı yaratmaya çalışanların hazırladığı genelge kendi içinde de çelişkilerle doludur” dedi.

 

Eğitim İş Antalya Şubesi Başkanı Fatin Iltar, yüz yüze eğitimle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın A,B,C planları olduğunu söylemesine rağmen hiçbir planın olmadığını, uzaktan öğretim alt yapısının da söylendiği gibi yeterli olmadığını belirtti.

Güvenli olmayan platformlardan ders işlenmesine çalışılsa bile ders işlenemediğini söyleyen Iltar, “Kısacası 6 ay boyunca hiçbir hazırlığın olmadığı ve bundan doğan başarısızlığın sonuçlarını öğretmenlere ödetilmeye çalışıldığı görülmektedir. Zaten geliri itibarı ile şu anda yoksulluk sınırının altında olan öğretmenlerin ek derslerinin gasp edilmesi ekonomik olarak bir yıkımdır. AKP Hükümeti toplu sözleşme masasında kabul ettiği öğretmenden kaynaklı olmayan nedenlerle eğitim öğretime ara verilmesi hallerinde gelir kaybına uğramaması yönündeki maddeye aykırı davranarak tasarruf yapmak için öğretmenlerin cebine göz dikmiştir” dedi.

 

“ÖĞRETMENİN HAKKINA GÖZ DİKTİLER”

 Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde 2020 yılı için ödenecek ek ders ücretlerinin belirlendiğini, toplu sözleşmede hükümetin bu ücreti ödemeyi kabul ettiğini belirten Fatin Iltar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öyle anlaşılmaktadır ki dünyanın önde gelen bütçelerinden birine sahip (!) herkesin kıskandığı ülkemiz bütçesini yamamak için öğretmenlerin ek dersine göz dikmiştir. Yapılan uyum programında okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için yapılan yüz yüze derslerde pandeminin yarattığı riske rağmen birebir derse giren öğretmenlerden yapılacak kesinti ile uçulmayan hava alanlarının garanti verildiği özel teşebbüslere, geçilmeyen köprülerin garanti verildiği yandaşlara, yatılmayan hastanelerin garanti verildiği sermaye kesimine aktaracaktır. Yani bu dönemde risk alarak, okul ortamında teste bile tabi tutulmadan görevini yapan öğretmenleri teşvik etmesi gereken bakanlık, bırakın teşviği adeta hak ettikleri ücrete göz dikmiştir.”

“ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİLİYOR”

“Bir taraftan 2020-2021’de yüz yüze yapılsaydı bütün kazanımları verilecekti denilirken diğer taraftan ilkokullarda pedagojik ve bizce de haklı gerekçelerle ders saatleri ilkokulda günlük 4, ortaokulda günlük 6 saate düşürülerek ödenecek olan ek ders ücretlerinin kesilmesi için düzenleme yapmıştır. MEB yayımladığı genelge ile sosyal devlet ilkesine aykırı davranmaktadır. MEB bir taraftan ispatı olmayan ya da çok zor olan EBA dışı platformlardan yapılacak derslerin de ek ders olarak kabul edileceğini söylerken diğer taraftan Ders Ücretlerine İlişkin Karar’da yer alan ‘... Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur. (2) Yapılan inceleme sonucunda fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği anlaşılan ek ders ücretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır’ Hükümleri hatırlatılarak aba altından sopa gösterilmiştir. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değildir. Öğretmenlerin talebi öncelikle tüm tedbirler alınarak okula dönüp yüz yüze eğitime bir an önce başlamak ve Bakan’ın başarısızlığının sorumlusu olarak gösterilmenin ortadan kaldırılmasıdır.”

 Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim