Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim sistemi EBA da bir skandal daha. EBA TV’deki derslerle ilgili laik eğitim sistemine aykırı ve ideolojik işleyiş olduğu eleştirilerine şimdi de Atatürk karşıtı öğretmen iddiası damgasını vurdu. Antalya’da ortaokul sınıfının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yaşanan olay kan dondurdu. 

Antalya’nın Kepez İlçesi’nde Varsak Ortaokulu’nun EBA üzerinden yapılan canlı bağlantısında skandal yaşandı. İddiaya göre 15 Eylül’de saat 16.30-17.10 saatleri arasında 6. sınıf öğrencilerinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde bir öğrencinin “Hocam ben dün internet üzerinden bir bilgi okudum bilgi Atatürk’ün ahlaksız bir insan olduğundan bahsediliyordu” sözleri öğretmeni değil, öğrencileri kızdırdı. Öğretmen K.Z. öğrenciye “Sizin yaşınız daha bu siyası konular için küçük ama dediklerin doğru” dedi. Başka bir öğrenci ise Atatürk’ün dinini yaşayan bir lider olduğunu aktardı ve “Bu bilgilere katılmıyorum. Atatürk dini değerlerine saygı duyan bir insandı. Açılışların veya konuşmalarının öncesinde dua ederdi” dedi. İddiaya göre öğrencinin bu konuşması ve üzerine Atatürk’ün dua eden fotoğrafını sistemde paylaşması, öğretmen K.Z. tarafından öğrencinin mikrofonun kapatılmasıyla sonuçlandı. Öğrenci sistemden çıkıp yeniden girmek istedi ama sisteme alınmadı.

BİR HAFTADA İKİNCİ SKANDAL!

Ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin girdiği EBA uzaktan eğitim sisteminin derslerinde 15 Eylül 2020 tarihinde şaşkınlık veren bir olay yaşandı. Daha önce de bir veliden gelen bilgi üzerine bir Muratpaşa’da imam hatip lisesinde matematik öğretmeni V.D.’nin derslerde ve sosyal medyada Atatürk karşıtı propaganda yaptığını yazmıştık. Şimdi ise EBA sisteminde “Atatürk’ün ahlakı”na ilişkin öğrencinin yaptığı paylaşım ve öğretmenin yorumu Antalya’yı ayağa kaldırdı.

Edinilen bilgiye göre EBA uzaktan eğitim sisteminde üzerinden verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde bir öğrencinin “Hocam ben dün internet üzerinden bir bilgi okudum. Bilgide Atatürk’ün ahlaksız bir insan olduğundan bahsediliyordu” demesi üzerine dersin öğretmeni K.Z. “Sizin yaşınız daha bu siyasi konular için küçük ama dediklerin doğru” diyerek, ‘Atatürk’ün ahlaksızlığı’ bilgisini doğrulayarak ülkenin kurucusuna hakaret etmiş oldu.

YANLIŞ BİLGİYİ ÖĞRENCİ DÜZELTTİ

Öğrenci ve öğretmen arasında yaşanan bu diyalog üzerine başka bir öğrenci “Bu bilgilere katılmıyorum. Atatürk dini değerlerine saygı duyan bir insandı. Açılışların veya konuşmalarının öncesinde dua ederdi” şeklinde düzeltme yaptı. Öğrenci, Atatürk’ün dua ederken bir fotoğrafını da sistem üzerinden paylaştı. İddiaya göre öğretmen, öğrencinin mikrofonunu sistem üzerinde kapattı ve konuşma hakkını elinden aldı. Ders üzerinde konuşmalara dahil olamayan öğrenci, derste tekrar konuşabilmek için sistemden çıkış  yapıp girmek isteyince, iddiaya göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni K.Z. öğrencinin derse girişini onaylamadı. Mağdur olan öğrencinin babası yaşananları doğrularken, “Gerekirse Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip şikayetçi olacağım” dedi.

Şimdi gözler göreve yeni başlayan Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er’de. Hem 10 Eylül’de çıkan gazete haberimizdeki öğretmen V.D. hem de bugünkü skandala imza atan öğretmen K.Z. hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı merak konusu.

Songül BAŞKAYA 

Editör: TE Bilisim