Burdur’un Yeşilova İlçesi’ndeki Salda Gölü ile ilgili Salda Gölü kenarında yapılacak olan Millet Bahçesi inşaatı, keşif öncesi dururken, şimdi inşaat hızla sürüyor. Dava henüz sonuçlanmazken, inşaatın ilerlemesi, sivil toplum örgütleri tarafından da tepkiyle karşılandı.

Gazetemize özel açıklamada bulunan Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, 25 Ağustos 2020’de yapılan Burdur Valisi Ali Aslantaş’ın Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) toplantı ve konferans salonunda yaptığı toplantıya katıldıklarını aktardı ve buradaki önerilerini paylaştı. Başkan Şakar, toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Burdur milletvekillerinin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda Salda Gölü Koruma Derneği olarak, ‘Salda Gölü’nde suya girilmesin. Beyaz kumlara basılmasın. Gölü gören yerlerde doğaya en az zarar verecek şekilde seyir terasları yapılarak insanlar oralardan gölü seyretmeli, fotoğraflar çekmeli. Yapılar, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar seyir teraslarına, kafe, büfe vb.leri çevredeki yerleşim yerlerine yapılmalı. Salda Köyü’nün kanalizasyonunun akışı Salda Gölü’nden en kısa sürede durdurulmalı. Salda Gölü korunacaksa Dünya Miras Listesi’ne alınması için çalışmalar yapılmalı’ dedik.”


“DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE ALINMALI”

Yetkililerin ‘Göl, kullanılarak korunsun’ dediklerini aktaran Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, “Göl, kullanılarak korunamaz. Kullanılmamalı. 29 Ağustos’ta Burdur Valisi’nin önderliğinde, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ın da katıldığı bir heyet seyir terasları için bir çalışma yaptı. Seyir terasları yapılacaksa, Millet Bahçesi projesinden vazgeçilsin. Millet Bahçesi çok özel ekolojik yapıya sahip olan Salda Gölü’ne zarar verecektir. Yetkililerce Salda Gölü gerçekten korunacaksa, Dünya Miras Listesi’ne alınması için çalışılmalıdır” dedi.

“Salda Gölü, rant kapısı olarak görülmesin. Dünyada Mars’a benzeyen özellikleri nedeniyle eşi, benzeri olmayan bir jeolojik dünya mirası, kullanılarak korunamaz” diyen Başkan konunun takipçisi olduklarını kaydetti.

Songül BAŞKAYA 

Editör: TE Bilisim