“Kadına yönelik şiddet, kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımadan tüm dünyada ve ülkemizde görülmeye devam etmektedir” diyen Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Konyaaltı Şube Başkanı Hikmet Özkaya, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yürütülen mücadelenin dayanağının iç hukuk olduğunu belirtti.

CKD Konyaaltı Şube Başkanı Özkaya, “Bu bağlamda 2011 yılında hazırlanan ve imzaya açılan, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne ( İstanbul Sözleşmesi) Türkiye de taraf olmuştur. 2012 yılında kadına yönelik şiddetle mücadelede yetersizliği görülen 4320 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’nunyerine 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddeti Önlenmesine Dair Kanun çıkarılmıştır. 6284 sayılı kanunun hazırlanmasında anayasamız ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve özellikle İstanbul Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınmıştır” dedi.

“DENETLEME KALKSIN”

Özkaya, “İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik ve aile içi şiddete karşı mücadelede önemli ilerlemeler sağlayan 6284 sayılı kanununun çıkarılmasında esas alınan metinlerden birisi olarak olumlu işlev görmüştür o nedenle İstanbul Sözleşmesinden Türkiye çekilmemelidir ancak sözleşmenin 72. maddesine dayanarak söz konusu madde ve ifadelerde değişiklik yapılması için Avrupa Konseyi’ne başvurulmalıdır. Ülkemizi denetleme maddesi kaldırılmalıdır” dedi.

Özkaya, şöyle konuştu: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yürütülen mücadelenin dayanağı, iç hukukumuzdur. Anayasamız, Medeni yasamız, Ceza yasamız ve 6284 sayılı yasamızdır. Kadını yaşatacak olan, ışığını büyük önderimizden alan Cumhuriyet yasalarıdır. Bu nedenle biz Cumhuriyet kadınları, diyoruz ki; Kadınımızı Atatürk Cumhuriyeti yaşatır!”

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim