Antalya Okçuluk İhtisas Spor Kulübü’ne gidip okçuluk hakkında bilgi aldıktan sonra covid-19 sürecinin okçuluk branşına etkilerini öğrendik. Antalya Okçuluk İhtisas Spor Kulübü Antrenörü Eda Çınar’la yaptığımız konuşmada okçuluk branşının en güvenli pandemi sürecinden en az etkilenen spor dallarından biri olduğunu, aynı zamanda okçuluk sporunun 8-85 yaş arası engel tanımayan bir spor olduğunda öğrendik.


 Bize kendinizi tanıtır mısınız?

 Ben Eda ÇINAR, 2003 yılında okçuluk ile tanıştım. 2004 - 2014 yılları arasında   Türkiye Okçuluk Federasyonunun organize ettiği müsabakalara sporcu olarak   katıldım. Aynı zamanda düzenlenen antrenör yetiştirme kurslarında eğitim alarak   İstanbul’da antrenörlük serüvenine başladım. 2018 yılında Antalya Okçuluk İhtisas   Spor Kulübü’nde baş antrenör olarak görevlendirildim ve halen bu görevimi     özveriyle sürdürmekteyim.

  Okçuluk konusunda bize bilgi verir misiniz?

 Günümüzde okçuluk, branşa özgü ekipmanların kullanımıyla gerçekleştirilen   fiziksel ve zihinsel aktivitedir.

Kulübünüzün içinde bulunduğu tesis’in özellikleri nelerdir?

Dünya’da sayılı tesisler arasında yer alan Antalya Okçuluk Tesisi, Türkiye’de tek olma özelliğini korumaktadır. Kulübümüz 1998’den bu yana kalite ilkesinden ödün vermeyerek ulusal ve uluslararası madalyalar kazanmış sporcular yetiştirmiştir.

Okçuluk sporunu kimler yapabilir?

Okçuluk sporunu 8’den 85’e herkes yapabilir. Bunun sebebi lisanslı sporcu olmak için yaş sınırlaması olmasıdır. (8 – 85 Yaş) Kulüp olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı bu kurula göre uygulamaktayız. Kulübümüz her yaş aralığında üye ve gruplara hizmet vermektedir. Hatta tesisimiz engelsiz üyelerimizin kullanımına uygundur.

Covid’e karşı kulüp olarak nasıl önlemler aldınız?

Sahaya sadece sporcu girişine izin veriyoruz. Sporculara da sahaya girmeden önce gerekli kontörlerin yapılmasına özen gösteriyoruz

Covid süreci okçuluk branşını nasıl etkiledi?

Malzeme ile yapışan bir spor olduğu için ister istemez etkilendi ama biz o süreci çocukların motivasyonunu düşürmeden atlatmayı başardık. Biz zaten aterinanın için core attırmamanı denen çocukların gelişimine katkıda bulunacak attırmamanlar yapıyoruz ve  antrenmanlarda   çocuklarla birlikte çok sıkı çalıştığımız için pandemi sürecinde çocuklarla yine görüntülü konuşarak core agremanlarına devam ettik bu yüzden biz çok etkilenmedik. Normalleşme süreci ilende çok hızlı bir şekilde antrenmanlara başladık.

Federasyonun pandemi sürecinde yaptığı yarışma konusunda bilginiz var mı?

Evet, aslında o tamamen okçuluk branşının riskli olmadığının kanıtı niteliğindeydi. Antalya’dan da iki yarışmacı katıldı. Yarışma aynı zamanda dünyada bir ilkti. Tüm yarışmacılar kendi ilinden yarışmaya katıldı, yarışma internet üzerinden konferans düzenlenerek yapıldı.

Yasin Salihoğlu Stajyer-Muhabir

 

Editör: TE Bilisim