TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu, 9 Temmuz 2020 Perşembe günü saat 11:00’de zoom üzerinden basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıya Türkiye çapında kadın örgütlerinin temsilcileri de katılacak. Konuya ilişkin basın açıklaması yapan platformun bileşenlerinden Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği yönetimi, “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasayı uygulayın” dedi. Yöneticilere seslenen dernek yönetimi, “Çocuk istismarcılarına af çıkarmak, adındaki İstanbul kelimesi kadar ‘yerli ve milli ama bir o kadar da evrensel’ bir sözleşmeden Türkiye’nin imzasını çekmek gibi; kadına karşı şiddetle mücadeleden vazgeçildiğinin ilanı anlamına gelecek, toplum vicdanını yaralayacak çılgın projelerden derhal vazgeçin diyoruz” dedi

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

TCK103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu’nun açıklamasında şöyle denildi: “Kadın örgütleri olarak çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişimlerini kaygı ile izliyoruz. Bu konu, İnfaz Yasası Nisan ayında TBMM’de görüşülürken de gündeme gelmişti, muhalefet partilerinin kabul etmemesi ve kadın hareketinin tepkileri üzerine bu girişim ertelenmişti. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Tokat Milletvekili Av. Özlem Zengin, 18 Nisan 2020 günü CNN Türk Televizyonu’nda katıldığı bir programda ‘Evlilik yaşı 14'e mi çekiliyor?’ diye tartışmalar var. Yaklaşık 300 genç insan var, bunlar zamanında erken yaşta evlenmişler ama şimdi evlilik yaşındalar ve bu genç insanların yaklaşık 500 evladı var. Bu konuyu Meclis'te ortaklaşarak yapmak lazım’ diyerek siyasi iktidarın TCK 103 için af ve boşanan kadının nafakasının süreli hale getirilmesi konusunda hazırlıkları olduğunu anlatmıştır. Hemen ardından, AKP MKYK üyesi ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar 27 Nisan 2020 günü sosyal medyada yaptığı paylaşımda bu konunun bayramdan sonra ilk TBMM Genel Kurul çalışmalarında gündeme getirileceğini açıklamıştır.”

Milletvekili Zengin’in 24 Haziran 2020’de TBMM’de yaptığı bir konuşmada kadınlarla ilgili olarak “Alt komisyon raporu tamamlandı, birkaç gün sonra açıklayacağız” dediği hatırlatılan açıklamada hangi konuda, hangi raporun hazırlandığına dair hiçbir bilgi vermediği belirtildi. 2 Temmuz günü AKP Genel Başkan Vekili, İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’un “Nasıl usulü yerine getirerek bu sözleşme imzalanmışsa, aynı şekilde usulü de yerine getirilerek bu sözleşmeden çıkılır” diyerek AKP olarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yönünde hazırlıkları olduğu aktarılan açıklamada TCK103 Çocuk Cinsel İstismar Affına Karşı Kadın Platformu, “Kulislere yansıdığı kadarıyla çocuk istismarcılarına af girişimi TBMM’nin Ekim ayında başlayacak yeni yasama dönemine bırakılmıştır. Ancak 2016’da bu maddeye ilişkin değişiklik önerisi Meclis gündemine bir gece yarısı getirildiği için, TBMM’nin açık olduğu 15 Temmuz 2020 tarihine kadar bizlerin tedirginliği sürecek. Ancak bu af girişimi ertelenmekle kalmamalı; bir daha asla gündeme gelmemek üzere siyasetin, kamuoyunun ve meclisin gündeminden tamamen çıkartılmalıdır.”

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim