“Geçtiğimiz hafta yapılan LGS’de sınav güvenliği ile ilgili soru işaretleri olduğunu belirtmiştik. Yine aynı hatalar ve şüpheler gençlerimizde güvensizlik oluşturmaya devam ediyor” diyen Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar YKS’de yaşananları değerlendirdi. 

 

         Pandemi döneminde gerçekleşen ilk YKS şaibe ve mağduriyetlerle tarihe geçti. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Iltar, “Corona sürecinin öğrencilerimizin geleceğini belirleyecek olan sınavlar döneminin üçüncü sınavı olan YKS’de yine soru işaretleri ve tedbirsizliklerle tamamlanmıştır” dedi. 

 

         Başkan Iltar şunları söyledi: “Gençlerimizin geleceğini doğrudan ilgilendiren 2 gün süren bu sınavın uygulanmasında tarafımıza gelen bilgilere göre; 1.gün ki soruların sınav saati sırasında fotoğraf çekilerek dışarıya sızdırılması zaten başlıbaşına bir tedbirsizliğin ve ihmalin göstergesi olmuştur. Sınav merkezinde girişte öğrenci ve görevlilerin ateş ölçümleri yapılmamışsosyal mesafeye uymadıkları ve yeterince de uyarılmadıkları görülmüştür. Bazı sınav salonlarında tek kişi gözlemci olmuştur. Sınav salonları 18-20 kişilik guruplardan oluşmuş ve sosyal mesafe kurallarına yine uyulmamıştır.”

 

​“2010’lu yıllarda bu ülkede sınav soruları sızdırılmış değişik sistemlerle öğrencilere şifreler verildiği uzun yıllar kafalarda soru işareti olarak yer edinmiştir. Bu sınavda da yine soruların fotoğraf çekilerek dışarıya sızdırılması ve bir kunduz isimli bir oluşum tarafından çözüldüğü şeklinde haberler sosyal medyada yer almıştır. Umarım bu güvenlik açığından dolayı aynı şaibeler oluşmaz.”

 

​“Bu tür tedbirsizlikler ve şaibeler halkın kurumlara güvenini sarsmaktadır.2. gün yapılan AYT sınavın da ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde Namık Karamancı Fen Lisesi’nde sınava giren öğrenciler tedbirsizliğin ve ihmalin kurbanı olmuştur.”

 

​“28 Haziran 2020 Pazar günü yapılan üniversite giriş sınavı (AYT) sırasında, 240 öğrencinin sınava girdiği Manavgat Namık Karamancı Fen Lisesi'nde sınavın bitimine 30 dakika kala okulun alarmı çalmaya başlamıştır. Uzun süre çalan alarm susturulamamış ve okula çağrılan teknik eleman tarafından susturulmuştur. Ancak susturulan alarm bir süre sonra tekrar çalışmış ve susturulmuştur.”


“​Okulun alarm sisteminin arızalı olduğunun okul yönetimi ve okul çalışanları tarafından önceden bilindiği duyumu alınmıştır.Okulun alarm sisteminin sınavdan önce tamir ettirilmesi ya da devre dışı bırakılması gerekirken bunlar yapılmamış, sınava giren öğrencilerin sınav konsantrasyonunun bozulmasına, öğrencilerin sınav başarısı yönünden zarar görmelerine ve psikolojik olarak etkilenmelerine neden olunmuştur.”


“Sınava odaklanan öğrencilerin uzun süre çalan alarm sebebiyle irkilmeleri, kaygılanmaları, tekrar sınava odaklanma sorunu yaşamaları ve zaman kaybetmeleri kaçınılmazdır.”


“Gençlerin geleceğini belirleyecek olan ve uzun süre emek harcayarak hazırlandıkları bir sınavda  duygu durumlarını ve sınav başarılarını olumsuz yönde etkileyeceği kuşkusuz olan uzun süreli alarm çalması öğrenciler ve aileleri için yıkıcı olmuştur.”

 

         “2020 yılında yapılan YKS’da ciddi önlemlerin alınmadığı ve ihmallerin devam ettiği görülmüştür. Eğitim İş Sendikası olarak; Umarız bu sınav dönemindeki olumsuzluklar gençlerimizin geleceğini olumsuz etkilemez. Devletin kurumları güvensizliğe maruz kalmaz diyerek her zaman haksızlığın ve adaletsizliğin karşısında olduğumuzu, bu işlerde görev alan yöneticilerin liyakat yolu ile görev başına getirilmesi gerektiğini savunuyoruz.”


Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim