Corona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında eğitime ara verilen okullarda, eğitimlere uzaktan eğitim yoluyla devam edilirken, özel okulların telafi eğitimi tartışma yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğretim kurumları ve özel okullar 19 Haziran'a kadar uzaktan eğitime devam ediyor, 15 Ağustos'tan sonra da 3 haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze telafi eğitimi yapacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Iltar, “Resmi okullar tarafından EBA ve EBA TV üzerinden uzaktan eğitim yapıldığı sırada özel okulların da eş zamanlı olarak kendi imkan ve öğretmenleriyle uzaktan eğitim verdi. Yüz yüze telafi eğitim, özel okullarda 15 Ağustos 2020'den sonra başlayacak olup Ağustos ve Eylül aylarında toplam süresi en az üç hafta olacak şekilde düzenlenecek. Özel öğretim kursları da velilerin istemesi halinde başlayacak. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kurucuları ve engelli bireylerin velilerinin istemesi halinde, merkezlerde eğitimlere 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlayabilecektir" dedi.

 BAKAN ÖZEL OKULLARIN BAKANI GİBİ

 “Milli Eğitim Bakanı binlerce devlet okulunu görmezden gelerek sadece özel okulların bakanı gibi hareket ediyor. Velilerin özel okullara ödediği paraları geriye isteme ihtimalini mi gördüler acaba. Bu süreçte özel okul çalışanlarına zaten kısa çalışma ödeneği adı altında 1765’er TL desteklemede bulundu devlet. Bu ekonomik sıkıntı içinde, velilerin çocukları özel okullara gitsin diye devlet okullarının açılması ve telafi eğitimi için takvim açıklanması yapılmıyor. Öğrenciler ve veliler eğitimden yoksun bırakılarak belirsizliğe özel okullara gitmeleri için neredeyse zorlanıyor.”

 “Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Programı özel okullarda ve devlet okullarında aynı değil midir? Eğitim öğretim sürecinde takvim ortak belirlenmiyor mu. Corona süreci devam ederken Özel okullar neden farklı zamanda açılıyor. Devlet okulları kapalı. Bunun altında yatan bir şey mi var. Fırsat eşitliği ortadan kalkıyor. Diğer taraftan yaklaşan LGS ve üniversiteye giriş sınavı için okullardan, sınava girecek öğrenci için maske temini, dezenfektan vb. gibi hazırlıklar yapmasını isterken bunları nasıl temin edeceğini düşünmüyor ve bütçe ayırmıyor.”

 AYNI TARİHTE AÇILMALI

 “Devlet okulları yıllardır bütçesiz bırakılarak terk edildiği gibi şimdide eğitime ve öğretmene kapatılarak terk ediliyor. Okul müdürleri Okul Aile Birlikleri marifeti ile kaynak bulmaya çalışıyorlar. Eğitim İş olarak diyoruz ki: Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için Devlet okulları ve özel okulların aynı tarihlerde açılması şarttır.”

 Nizamettin Özmen 

Editör: TE Bilisim