“Antalya ili Akseki, Gündoğmuş, Manavgat ilçesi sınırları içerisinde Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim TİC. A.Ş tarafından yapılması planlanan ÇENGER I-II-III REGÜLATÖRLERİ VE HES KAPASİTE ARTIŞI (20,73 MWm/20,12MWe'den 21,46 MWm/20,55MWe'ye) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince 19/04/2019 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenmiş ve Gençler köylüleri bilgilendirme toplantısın köylerinde HES istemediklerini söyleyerek protesto etmişlerdi.”

İÇME SULARI DA TEHLİKEDE

“Çenger 1-2-3 HES için kapasite artırımı isteyen Kanyon Enerji şirketinin üç adet HES projesinden Akseki Güçlüköy Mahallesi’ndeki ilkinin dava süreci devam ederken acele bitirip üretime geçmişti. Bölgede yaşayanlar HES yüzünden derenin suyunu kullanamaz oldukları için üç adet HES ve kapasite artışıyla birlikte dere yatağında canlı kalmayacağı bilirkişi raporlarıyla da kanıtlanan HES’lerin doğaya vereceği zararı gören, yaşayan köylüler artık buna izin vermeyeceklerini söylemişlerdi ancak hes şirketinin Antalya’nın Mor Üzümü türküsüne konu olan mor üzüm bağlarını kurutarak yok edecek olan HES inşaatını yapmak inadı sürüyor. Yaklaşık on yıldır derelerinin, yaşam kaynaklarının yok olmasına karşı Gençler köylüleri her türlü yasal yollara başvurdular ancak yerel mahkemenin verdiği karar her nedense Ankara’dan geri döndü. Gençler Köyü’nün içme sularının geçtiği bölgeden geçen HES iletim boruları köyün içme sularını da tehdit etmektedir. Gençler köylülerine en başından beri acele kamulaştırma kararlarıyla ve söz konusu HES projesiyle adeta köyü terk etmeleri istenmektedir.”

BÖLGEDEKİ KÜLTÜREL VARLIK GÖRÜLMEMİŞ

“Kanyon Enerji A.Ş tarafından yapılacak olan HES projesiyle ilgili kurum görüşlerine bakıldığında aynı diğer HES projelerinde görmeye alışık olduğumuz tarzda ifadelerle karşılaşmaktayız. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu yazısında ‘Proje alanında korunması gerekli kültür varlığı olmadığı, bölgenin çalılık ve orman olması nedeniyle gezilemediğini, inşaat esnasında bir kültür varlığına rastlanması halinde Side Müze Müdürlüğü’ne başvurulması gerektiğini’ belirtmişlerdir. Oysa Gençler köylüleri yaşadıkları bölgeyi çok iyi bilmekte ve Kuzyaka Payamlıören  yeri ile ilgili resimleri mahkemeye sunmuşlardır. Bu bölge yetkililer tarafından Arkeolojik SİT alanı ilan edilmesi gerekirken HES şirketine onay vermek yasalara da vicdanlara da aykırı bir durumdur.”

KAPASİTE ARTIRILARAK YENİDEN ÇED

“Bu sorunun yanıtı yine ÇED raporunda görülüyor. KANYON ENERJİ A.Ş’nin bu yatırımı devlet kredisiyle gerçekleştireceği için yönetmelik gereği ÇED raporu hazırlamak zarureti doğduğu belirtiliyor. Yılın neredeyse altı ayında su olmayan bir derede yapılan HES projesinin inşaatı devlet olanaklarıyla, elektrik üretmese de satın alma garantisi verilmekte olduğundan kısacası çayın taşıyla çayın kuşu avlanmakta olup köylünün tarım alanlarının yok olmasını, doğanın yok olmasını kimse düşünmemektedir. Antalya’nın dillere destan mor üzüm bağlarını yok edecek olan ÇENGER II-III Regülatör ve HES projeleri iptal edilmelidir. Akseki Güçlüköy sınırları içinde yapılmış olan ÇENGER I REG ve HES projesinin yapılması ve işletmeye açılması gerekçe gösterilemez. Zaten en başından beri ayrı köylerdeki HES projelerine tekmiş gibi lisans verilmesi büyük bir hatadır ve bilim insanları da bu noktanın altını çizmiştir. Şu anda hazırlanan nihai ÇED raporu önceki rapor ile tıpatıp aynı olduğu, sadece kapasitede küçük bir değişiklik yapılmıştır. Bu nedenle kabul edilemez.”

O DA İPTAL EDİLECEK

“Covit-19 Pandemisi nedeniyle yeryüzündeki tüm insanlar için suyun, toprağın, tarımın önemi bir kez daha anlaşılmalı ve bu yanlışta ısrarcı olunmamalıdır. Bilime, akla, mantığa aykırı ekolojik yıkıma sebep olan HES projeleri Gündoğmuş Köprülü Kayabükü Köyü’nde Alara Çayı’nda, Akseki Sinanhoca Köyü’nde Manavgat Irmağı’nda, Gazipaşa Çığlık Köyü’nde, Akseki Gümüşdamla Köyü’nde mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Gençler Köyü’ndeki HES projesinin de en kısa zamanda iptal edilmesini bekliyoruz.”

Haber Merkezi

 

 

Editör: TE Bilisim