CKD Başkanı Özkaya’nın 1. Dünya Savaşı ile başladığı açıklaması şöyle: “Toplumsal olaylar genelde küçük bir kıvılcımın çakmasıyla başlar, fakat sonuçları çok büyük olayların gelişmesine neden olur. 1.Dünya Savaşı, Avusturya tahtının veliahtı Arşidük Frans Ferdinant'ın 1914 Haziran’ında bir Sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesiyle başlamış ve tüm dünyayı etkileyen bir savaşın başlamasına sebep olmuştur. Sonucunda yüz binlerce insan ölmüştür.”

GEZİ DİRENİŞİ

“Ülkemizde ise 2013 Haziran’ında Gezi Direnişi adıyla başlayan toplumsal olay da hükümetin Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapmak istemesi ve bunu yaptırmak istemeyen gençlerin parka kurdukları çadırlarının emniyet güçleri tarafından yakılmasıyla başlamış ve aylarca sürmüştür. Sonucunda, yüzlerce yaralanan, sakat kalan vatandaş ve ona yakın da can kaybı.”

VE AMERİKA

“2020 Haziran’ında ise ABD'nin Minepolis kentinde siyahi bir Amerika'lı olan George Floyd'un polis şiddeti sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından başlayan olaylar ABD'de büyük protesto olaylarına neden olmuştur. Bu anlatılan olayların başlayış tarihleri ve sonuçları bakımından benzerlikler içerir. ABD' deki olayların 16 eyalete yayıldığı, çok sayıda protestocunun yaralandığı ve ölenlerin de olduğu bildirilmektedir. Bu tip olayların yaygınlaşmasının önemli sebebi yönetenlerin azgınca halkına ekonomik, siyasi baskısı ve sonuçta toplum üzerindeki öfke birikimidir. ABD yıllarca dünya halklarına ve kendi vatandaşı olan siyahi insanlara zulüm uyguladı. Milyonlarca insanın kanına girdi. Bu durum ise toplumsal bir öfkeye dönüştü. Ülkeyi yöneten egemenler bu gerçekleri görmedikleri sürece böyle olayların sonu da gelmez. Ancak bu olaylarda hayatlarını kaybedenler bedenlerini siper ederek büyük direnişlerin fitilini ateşlemişlerdir.”

Ziya Nur SEZEN 

Editör: TE Bilisim