Korona günlerinde halkın evlerine kapanmasını fırsat bilen rantiyerler, koruma alanlarını talan ederken, “Salda’da neler oluyor!” diyerek geçtiğimiz Pazar günü Salda Gölü kenarına inen Salda Gölü’nü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar’a önce bölgede şantiye kuran firma çalışanı, ardından jandarma müdahale etti. Başkan Şakar’ın fotoğraf çektiğini gören çalışan, “Yasak” diyerek, Şakar’ın fotoğrafları silmesi istedi. Ardından jandarma bölgeye geldi.

KAYMAKAM ‘KARIŞMAM’ DEDİ AMA!

Bunun üzerine Şakar, Yeşilova Kaymakamı Abdulhamit Karaca ile görüşerek, kendisine yapılan müdahaleyi aktardı. Ancak Başkan Şakar’a kaymakam tarafından oradaki görevlinin işine karışamayacağı bildirildi. Başkan Şakar, önce korona döneminde halkın girişinin ‘yasak’ olduğu bölgeye girmekten dolayı 3 bin 150 Lira ceza ile tehdit edildi, sonra da fotoğrafları silme karşılığı cezasız bırakılacağı bildirildi.

Olayı doğrulayan Salda Gölü’nü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, gazetemize konuştu. Şakar, “Korona günlerinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile koruma alanlarına müdahalenin önü açıldı. Bu kapsamda Burdur’un Yeşilova İlçesi’ndeki Salda Gölü de müdahaleden nasibini aldı” dedi. 65 Yaş ve üzerine getirilen serbestlikten faydalanarak soluğu geçtiğimiz Pazaqr günü Salda’da aldığını belirten Şakar, “Kamyon giren ve şantiye kurulan Salda’ya bakmak yasak” dedi.

Millet Bahçesi projesi adıyla alana yapılan müdahalede geçtiğimiz aylarda bir benzeri Mars’ta bulunan eşsiz kumulu, dünyanın ender sahili kamyon ve kepçelerle taşınmış, tahrip edilmişti. Tepkiler sonrasında kumlar tekrar taşınsa da tahribat bir kere gerçekleşti. İşte Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, bu tahribatı takip için alana gitti, ancak engellendi. Başkan, Güngörler AŞ tarafından alana konteynır konulduğunu ama çektiği fotoğrafları jandarma ve şirket görevlisi tarafından silindiği için bunu bizimle paylaşamadığını kaydetti.


NE DEMİŞTİ JMO ANTALYA: SALDA’YI VERİRSEK GERİSİ GELİR!

“Günümüzde suya olan ihtiyacımız hiç olmadığı kadar fazla ve şüphe yok ki gelecekte çok daha fazla olacak. Bunun için bütün kaynaklarımızın kıymetini bilelim, bilimsellikten uzak olan projeler yani hayallerin peşinde koşmayalım” diye konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, bir süre önce Salda Gölü’nü sarı öküz hikayesiyle anlatmıştı. Başkan Çeltik, “Sarı öküz misali bugün Salda Gölü’nü verirsek, yarın Burdur Gölü’nü başka bir gün bir plajımızı başka bir gün dağlarımızı, ovalarımızı vermiş oluruz. Bir bakmışız ki doğal güzelliklerimiz bir bir yok olmuş” demişti.

SONGÜL BAŞKAYA 

Editör: TE Bilisim