Eğitim Sen Başkanı Sönmez, "Sınav oturma düzenleri mesafe dikkate alınmadan planlanıyor. Okulların bu eğitim öğretim yılı için tamamlandığı açıklandı. LGS 20 Haziran'da YKS ise 27, 28 Haziranda yapılacak. Öğrencilerin ısrarla YKS tarihinin öne çekilmemesi talebine rağmen bu talepler dikkate alınmadı ve sınavlar öne çekildi. Şimdi yapılması gereken ise pandemi koşulları dikkate alınarak, öğrencilerin sağlıkları önemsenerek sınav koşullarının oluşturulmasıdır" dedi. 

BAKAN NE DEMİŞTİ!

"Ne yazık ki  LGS'de her sınıfta en az 20 öğrenci olacak şekilde planlamaların yapıldığı görülmektedir. Normal şartlardaki sınavlarda da zaten bir sınıfta 20 öğrenci sınava giriyordu. Bu durum sınavlarda pandemi ile ilgili bir önlem alınmadığını gösterir" diyen Başkan Sönmez, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un sınavlardaki sosyal mesafe ile ilgili sözlerini hatırlattı: “Aslında dünyada örnekleri var, birer sıra atlayarak ya da çapraz oturmayla ilgili örnekler var. Biz de onları paylaşıyoruz Bilim Kurulu’yla. Bu senaryoları dikkate alarak bir sanal yerleştirme yaptık. Öğrencilerimiz için kaç derslik gerekiyor, ne kadar sıramız sınıfımız gerekiyor bunların hepsinin çalışması bitti.”

Eğitim Sen Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: "Sınavlarda 20 kişilik sınıfların oluşturuluyor olması bu açıklama ile uyumlu değildir. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün ise 'Sınav salonlarında oturma düzenleri sosyal mesafe mümkün olduğunca gözetilerek oluşturulacaktır' demişti. Bütün bu açıklamaların sadece kamuoyunu yatıştırmaya dönük açıklamalar olduğunu görülmektedir. Bu koşullarda her sınıfta 20 öğrencinin sınava girmesi risklidir. Milli Eğitim Bakanının kendi açıklamasında da olduğu gibi en az birer sıra atlayarak oturma düzeninin oluşturulması gerekmektedir. Bu doğrultuda her sınıfta en fazla 10 öğrenci ile sınav yapmanın koşulları mevcuttur.  Sağlık Bakanı öğrencilerin maskesiz sınavlara girebileceklerini açıklamıştır. Bu durumda sosyal mesafeye dikkat etmek daha önemli hale gelmiştir. Öğrencilerimizin sağlığı herşeyden önemlidir.  Sınavlarda oturma düzeni oluşturulurken sosyal mesafeye dikkat edecek şekilde planlama yapılmalıdır. Sınav yapılacak binaların önlerinde öğrencilere, görevlilere ve velilere dezenfektan ve maske dağıtımı ücretsiz olarak yapılmalıdır. Ayrıca her sınıfta dezenfektan, peçete ve maske bulundurulmalıdır." 

Meltem DİKİCİ 

 

Editör: TE Bilisim