Manavgat'tın Çakış Mahallesi'nde, geçen yıl,
Şevki Öncel tarafından 10 milyon Lira’lık yatırımla 170 bin metrekarelik örtü
altı muz serası ve 3 bin 500 metrekarelik muz ebatlama, paketleme ve sarartma
tesisi kuruldu. Yüksek dönemde 100'e yakın işçinin istihdam edildiği,
teknolojinin bütün yeniliklerinden faydalanılan işletmede enerji ihtiyacı,
kurulan GES santralinden sağlanıyor. İşletmenin hem sera hem de paketleme
tesisinde yıllık 400 bin liralık enerji ihtiyacı 320 bin dolarlık yatırımla
kurulan GES santralinden karşılanırken, üretilen fazla elektrik ise ulusal
enerji şebekesine satılarak gelir elde edilmeye başlandı.
Firma sahibi Şevki Öncel, esasında
iklimlendirme işi yaptıklarını anlatırken, "Bizim tarım sektörü tecrübemiz
hiç yok. Üretim yapma isteğimizden kaynaklanan bir süreç oluştu. MATSO da bu
konuyla ilgili bir iki önemli çalışma yaptı. Sonra biz de ziraat mühendisi
arkadaşlardan bilgi aldık, bu bölgede muzun sağlıklı bir şekilde örtü altında
yetişeceğini analiz ettik ve böyle bir yatırımı yapmaya karar verdik"
dedi.
'MUZ, MEYVENİN
KRALI'
Muzun dünyada ticaretinin olduğunu söyleyen
Öncel, "Başka bir ürün değil de neden muz? Çünkü muzun dünyada ticareti
var. Hiçbir zaman değerini kaybetmemiş. Denebilir ki meyvenin kralı. Lezzeti
herkes tarafından beğenilen bir meyve. Bu bölgede de Alanya, Anamur, Gazipaşa
ilçelerinde açıkta yetiştiriliyor. Dolayısıyla deneyim var, insanlar yıllarca
bu ürünü üreterek Anadolu'ya dağıldı. Örtü altında da bölgemizin iklim
şartlarından dolayı verimi de oldukça yüksek bir şekilde üretilebiliyor"
diye konuştu.
'İKLİM
ŞARTLARINI MUZA SAĞLIYORUZ'
Muzun ekvatoral bölge ürünü olduğunu anlatan
Öncel, "Muz, Ekvator bölgesinde doğal olarak yetişen bir meyve.
Dolayısıyla iklim seçen bir meyve. Ekvator bölgesindeki iklim nedir, gündüzleri
32 derece geceleri 28 derece. Muz, 3-4 derece gece- gündüz sıcaklık farkında
yaşayan, kış görmeyen bir meyve. O bölgede doğal bir şekilde her tarafta
kendiliğinden oluşan bir meyve. Burada da örtü altında biz bu iklim şartlarını
muza sağlıyoruz. Asıl mesleğimiz de ısıtma soğutma olduğu için bitkinin birinci
ihtiyacını örtü altında sağlayabiliyoruz. Konuyla ilgili farklı aksiyonlar
yaptık" dedi.
'ISITMADA
ÖZELLİKLE ENERJİ ÇOK ÖNEMLİ'
İlk kurdukları 185 bin metrekarelik tesisin
170 bin metrekaresinin üretim serası, 3 bin 500 metrekaresinin de muz ebatlama,
paketleme ve sarartma tesisi olduğunu kaydeden Şevki Öncel, halihazırda
hemen 1 kilometre yakında 75 bin metrekarelik ikinci bir muz serasının da
tamamlandığını ve ekim yapıldığını anlattı. Sera ve paketleme tesisinde enerji
ihtiyacını ise güneşten sağladıklarını belirten Öncel, "Isıtmada özellikle
enerji çok önemli. Yaş sebze ve meyve seralarında en büyük giderlerden biri
enerji. Muzda ısıtma, domates ya da diğer sebzeler kadar çok sıkıntı değil,
yani 10 derecenin altında muz problem yaşamıyor. Yine de ekvator bitkisi olduğu
için ne kadar sıcak tutarsanız, ürünün verimi, sağlığı, performansı ve lezzeti
o kadar fazla oluyor" diye konuştu.
'300
KİLOWATTLIK GES VAR'
Muz iklim seçen bitki olduğu için
sıcaklığın çok önemli olduğunu belirten Öncel, şöyle konuştu:
"Biz muz seralarımızda havadan suya ısı
pompası kullanarak; kışın 1 ay aşırı soğuklarda ve don zamanlarında aralıksız
ısıtıyoruz tesisimizi. 12 derecenin altına düşürmüyoruz. Biz, 170 bin
metrekarelik ilk tesisimizi aralıksız ısıttık, maliyeti 20 bin lira oldu.
Fakat, bu bedel bizim cebimizden çıkmadı. Bu tesiste 300 kilovatlık GES var.
Muz sarartma tarafında ciddi anlamda bir enerji sarfiyatımız oluyor. Ürünü
soğutarak sarartıyoruz ya da soğuk hava depolarımızda bekletiyoruz. Biz bütün
enerji ihtiyacımızı çatıya 320 bin dolarlık yatırımla kurduğumuz GES'ten
sağlıyoruz. Kullanmadığımız enerjinin fazlasını da şebekeye satarak işletmemize
ekstra bir kazanç elde ediyoruz."
DHA