Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Antalya'da da en çok turizm sektörünü etkiledi. Ülkelerin salgının yayılmasını önlemek için sınırlarını kapatması nedeniyle oteller bomboş kaldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, koronavirüs salgını nedeniyle, petrol fiyatları düşüşü gibi talebi ciddi biçimde etkileyen olaylar dizisinden geçildiğine işaret ederek, "Sanırız 2020'de turizm, dünya genelinde yaşadığı sıkıntının paralelinde, ülkemiz turizminde de farklı bir manzara çizecek" dedi.

 CİDDİ DARBOĞAZLAR ÇIKACAK

Türkiye'nin 2023'e sağlam bir vizyonla gittiğini belirten Erkan Yağcı, "Önümüze koronovirüs endişesi gibi ciddi darboğazlar da çıkacaktır. Bu kaçınılmaz. Ama Türkiye, yaşananlara, bu kez farklı bakmaktadır. Çünkü elimizde bir master plan, TTGA ve sektörel uyum vardır. 2020 yılının başında yaşanan ve tüm pazarları etkileyen, Covid-19 salgını beklendiği gibi yaz aylarında etkisi geçince pazarda farklı bir görünüm sunacaktır" diye konuştu.

Bu yaz aylarında elinde politika seti olmayanların, ciddi gel-gitler yaşayacağına işaret eden AKTOB Başkanı Yağcı, "Biz ise Vizyon 2023'ü hatırdan çıkarmadan ilerlemek zorundayız. Elbette bu örnek çalışmaların meyveleri 2020 ve sonrasında daha net alınacaktır" dedi.

 2020, 2023'Ü İŞARET EDİYOR

Ana pazarımız Rusya'da virüsün dışında gelişen jeopolitik durumların, pazarın itici gücü olabileceğini de kaydeden Erkan Yağcı, "Yine bu durumda, 2016'yı tecrübe eden ve Türkiye dışında gittikleri yerlerden aradıklarını pek de bulamayan turistlerin daha rasyonel davranacaklarını beklemek hayalcilik değildir. Yani yaşamakta olduğumuz 2020 yılı tüm değişkenleri ile Vizyon 2023'ü işaret etmektedir" yorumunu yaptı.

 YENİ BİR KIRILMA YARATACAK

AKTOB'un yayın organı Resort Dergisi'nde ise turizmde 2020 yılının yeni bir kırılma yaratacağına işaret edildi. Koronavirüse yönelik kaygılı bekleyişlerin artması, sınırların kapatılması, uçuşların durması, otellerin kapatılıp çalışanlara izinler verilmesi dolayısıyla Türkiye ve dünya turizminin içine girdiği ciddi bir talep daralması, yalnız Türkiye'yi değil tüm destinasyonları etkilediği kaydedildi.

 OLANAKSIZ GÖRÜNÜYOR

Korona ve endişesinin yaz 2020'ye kadar turizmde büyük etki yaratmasının beklendiği de vurgulandı. Yaza doğru, virüsün etkisinin geçeceği tahmin edilirken, yılın ikinci yarısının daha istikrarlı geçebileceği öngörülüyor. Bu iyimser senaryonun gecikmesi durumunda, 2020'de geçen yıl ulaşılan 50 milyonluk ziyaretçi sayısına yeniden gelinmesi ise olanaksız görünüyor.

 FİYAT DÜŞÜRME KURTARMAYACAK

Önümüzdeki süreçte talebin, hastalık ve güvenlik endişesinin fazla olduğu bölgelerden kaçacağına da dikkat çekildi. Fiyat esnekliğinin de bu talebi döndüremeyecek durumda olduğu belirtilerek, "Çünkü, insan sağlığına doğrudan etkileyecek konuların fiyat elastikiyeti sıfırdır. Bu yüzden, telaşla fiyat düşürme yöntemi sonuç vermeyecektir" denildi.DHA

 

 

Editör: TE Bilisim