Emekliler acil yardım istiyor!

Tüm Emekli Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, “Küresel salgın bütün insanlığı tehdit ediyor. Covid 19 olarak adlandırılan bu virüs en çok yaşlıları, kronik rahatsızlıkları olanları tehdit ettiği biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları da bu yöndedir. Ancak hastalığı en çok sosyal yaşamın içinde olanların yaydığı da biliniyor” dedi. Hastalığın yayılmaması için sağlıkçıların açıklamalarına uymakla beraber, siyasi iktidarın, belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, odaların, Türk Tabip Birliği gibi örgütlerle işbirliği yapması gerektiğini belirten Başkan Mustafa Ayar, “Biz emeklilerin talepleri, toplumun taleplerinden farklı değildir. Bu süreci olanca hasarsız geçirmek için; Tüm Emekli Sen olarak daha geç kalınmadan başta gerek hükümetin, gerekse de belediyelerin acil yapması gerekenler vardır” dedi.

PANDEMİ KURULLARINDA YOKUZ

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Ayar, “Sadece ilimiz Antalya’da 250 bin; ülke genelinde ise 13 milyona yakın emekli var. Peki özellikle illerde valiliklerin oluşturduğu pandemi krizi masalarında emeklilerin temsilcileri var mı? Yok.  Neden yok? Milyonlarca çalışan emekçilerin temsilcileri var mı? Halkımızın canının emanet ettiği, ayrımsız tüm hekimlerin  üye olduğu Türk Tabipler Birliği,  ilimizde de Antalya Tabip Odası temsilcileri niçin yok? Şeffaf olarak doğru bilgilerin halka açık açık anlatılması gerekmektedir” dedi.

RANTİYEYE DEĞİL İNSANA YATIRIM

“Trafik lambalarında “Evde kal, Evine git” yazmakta, ‘65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar sokağa çıkmasın’ denmekte. Doğru. Peki bunların geçimlerini kim, nasıl sağlayacak?” diye soran Başkan Ayar, “Çalışmak zorunda olanların ihtiyaçlarını kim karşılayacak?  İktidarın bir kısım aileye hane başı bir kereye mahsus 1000 Lira vereceğiz açıklaması sorun çözmek değil, göz boyamaktır. Açıklamalara baktığımızda iktidarın bu tür durumlara hiç de hazırlıklı olmadığı gözüküyor. Yapılması gereken rantiyeye değil, insan sağlığına, örgütlü topluma ve insanca yaşama yatırım yapmaktır” dedi.

10 MADDELİK TALEP

Emeklilerin taleplerini de sıralayan Başkan Ayar, “Biz emeklilerin talepleri toplumun taleplerinden farklı değildir. Bu süreci olabildiğince hasarsız geçirmek için;  Tüm Emekli Sen olarak daha geç kalınmadan başta gerek hükümetin, gerekse de belediyelerin acil yapması gerekenler vardır” diyerek, 10 madde sıraladı.

“1) Bütün çalışanlar (sağlık, güvenlik, gıda vb. dışında ) ücretli izine ayrılmalıdır. Ancak bu durumda izolasyon sağlanabilir.

 2) Sağlık çalışanlarının ekipmanları eksiksiz sağlanmalıdır.

 3) Bütün özel hastaneler salgın süresince kamu hastanesi olarak hizmet vermelidir.

 4) Yoksul - dar gelirlilere aylık ek olarak asgari ücret takviyesi yapılmalıdır.

 5) Valilik ve belediye işbirliği ile yaşlı ve kronik hastalığı olan başta emekliler olmak üzere vatandaşlarımız aranarak ihtiyaçları temin edilmelidir.

 6) Yine bu kesimin ilaçları aile hekimleri ile iş birliği yapılarak eve teslim edilmelidir.

 7) Pandemi süresince elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon giderleri devletçe karşılanmalıdır.

 8) Emlak, araç vergileri pandemi süresince alınmamalıdır.

 9) Sağlıkta katkı payları alınmamalıdır.

 10) Pandemi süresince tüm iç ve dış borçlar dondurulmalıdır, oraya ödenecek para halkın sağlığına ve ihtiyaçlarına aktarılmalıdır.”

Songül BAŞKAYA                                            

Editör: TE Bilisim