İran sınırında meydana gelen ve Van'ın Başkale ilçesinde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde 9 kişinin hayatını kaybetti. Sabah saat 08.52'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede art arda 18 deprem daha meydana geldi. Deprem sonrası açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, yine acı gerçeği dile getirdi: “Fay hattı üzerinde bir köy.. Sonuç can ve mal kayıpları..”

DOĞA BİZİ UYARIYOR

Çeltik, doğanın bu tür depremlerle adeta tedbir alması konusunda uyardığını kaydederek, “Bizler de bu uyarıları ne yazık ki çok fazla ciddiye almıyoruz. Ancak şu gerçek ki ülkemiz deprem konusunda gerçekten hazırlıksız. Son yaşanan depremde yine can ve mal kayıplarına neden oldu. Çünkü köy fay hattının tam üzerine kurulmuş. Ayrıca ülkemizde 18 İl, 80 İlçe ve 502 köyün aktif fay hatları üzerinde olduğunu unutmamamız ve bir an önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Öyle geçici çözümlerle, pansuman tedbirlerle bu sorun çözülemez. Radikal kararlar alınmalı. Yoksa büyük kayıplar yaşayabiliriz” dedi.

DERS ÇIKARMALIYIZ

Başkan Çeltik, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunun altını kalın harflerle çizerek, Antalya’nın da bu tür olaylardan ciddi anlamda ders çıkarması gerektiğini söyledi. Çeltik, şöyle konuştu: “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Jeoloji Hizmetleri Müdürlüğü'nün (Daire Başkanlığı) kurulmasını önemsiyoruz. Kurulan Müdürlük (Daire Başkanlığı), Antalya'nın depremselliği, yeraltı suları, çığ felaketleri, su baskınları, mermer-maden ocakları, imar planları, kıyı sorunları, plajlar gibi birçok olaya çözüm getirecek ve görüş bildirecektir. Dolayısıyla dünya kenti olması planlanan Antalya'nın, daha güvenli, yaşanılır bir kent olmasına katkı sağlayacaktır.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim