Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı konusunda acil eylem planı imzalayan ilk büyükşehir belediyesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre,  zabıta personelinin ardından toplu taşıma sürücülerine de kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim verildi.

ŞİDDETİN GEREKÇESİ YOK

Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitime toplu taşıma şoförleri katıldı. Sosyolog Semra Eksilmez tarafından verilen eğitimde kadınlara yönelik şiddet, aile içindeki şiddettin çocuklara etkileri ve şiddet türleri ele alındı. Türkiye’de her 10 kadından 3’ü fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade eden Sosyolog Semra Eksilmez, “Araştırmalarda Türkiye’de kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 23.6’sının lisans ve lisansüstü eğitim almış. Şiddet, kültürün bir parçası olduğu da yanlış bir kavramdır. Şiddetin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Şiddet en çok kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere, göçmenlere yöneltilmektedir” dedi.

ÖZGÜVENİ ZEDELER

Şiddetin kadınlara olumsuz etkilerinden bahseden Sosyolog Semra Eksilmez, “Şiddet yüzünden kadınların sağlığı bozulur, yeti kaybına uğrayabilir ya da hayatlarını kaybedebilirler. Kadının özgüvenini büyük ölçüde zedeler ve insan hakları ihlalidir. Dünya çapında kadın cinayetlerinin yüzde 38’i kadınların eşleri ya da birlikte yaşadığı kişiler tarafından işlenmektedir” diye konuştu.

ÇOCUKLARA ETKİLERİ

Aile içindeki şiddetin çocuklar üzerinde de olumsuz etkiler bıraktığını dile getiren, Semra Eksilmez, “Ailesinde şiddet gören ya da buna şahit olan çocuklarda kendine güvensizlik, uyum sorunları, kişilik sorunları, suça yönlenme, intihar eğilimi ve anti sosyal özellikler ortaya çıkıyor” diye konuştu. Haber Merkezi

 

 

 

Editör: TE Bilisim