Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Konyaaltı Şubesi,17 Şubat 1926 yılında yasalaşan Medeni Kanun’un kabulüyle ilgili açıklama yaptı. CKD Konyaaltı Şubesi Başkanı Hikmet Özkaya,  okullarda okutulan ders kitaplarında ve fetvalarda Medeni Kanun’un ruhuna aykırı ifadeler yer aldığını kaydetti. Özkaya, bu önemli yasanın kabul yıldönümünde okullarda okutulan kitaplarda, yasanın kadınlara ve sosyal yaşama kazandırdığı çağdaş yaşamı ters yüz etmek için çocuklarımızın beyni yıkanmak istendiğini vurgulayarak, “Buna şube olarak tepkiliyiz. Kitaplarda ve fetvalarda bulunulan ifadeler bizi son derece rahatsız ediyor. Bu gidiş hiç iyi değil” dedi.

AYKIRI İFADELER VAR

Özkaya,kocaya 4’e kadar çok eşli olma ve boşama yetkisi gibi aykırı örnekler olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bunun yanında ‘koca yetkisini başkasına devredebilir’, ‘boşama için kocanın mahkemeye gitmesine gerek yok, boş ol demesi yeterli’, ‘zifaf gerçekleşmeden yapılan boşama geçerlidir’ ya da ‘kadını âdetli iken boşamak geçerlidir’ gibi iğrenç ifadeler yer alıyor.”

“KÜRTAJ CİNAYET, ESTETİK YASAK

“Bunun yanında çocuk olmaması boşanma sebebi sayılıyor. ‘Mirastan kız çocuklara, erkeğin yarısı kadar pay verilir’ deniyor. ‘Kadına bakmak haram, kürtaj cinayettir, estetik yasak, dinden çıkan erkekse Müslüman bir kadınla evlenemez’ fetvaları veriliyor.‘Dinini ve ahlakını beğendiğiniz dünürün oğluna kızınızı vermezseniz yeryüzünde fitne ve bozgunculuk olur’ baskısı yapılıyor. Ayrıca kadının, eşinin sevmediği kimseleri evinize sokmaması ve hoşlanmadığı kimselerle konuşmaması da isteniyor.”

HALK BİLGİLENDİRİLMELİ

Yaşanan bu sıkıntılı durum karşısında ülkenin önemli kurumların halkı bilgilendirip kampanyalar yapması gerektiğinin altını çizen Özkaya, “Bilmiyorlar ki yapsınlar. Araştıranlar önemsenmiyor. Popülerliği olan veya kalabalığı çekecek olanlarla etkinlik düzenlemek cazip geliyor. Ancak bir gazeteci ufak bilgiye rastlarsa gündem oluyor. İki gün sonra o da bitiyor. Oysa bilgilenip sürekli mücadele edilmeli. Ülkemizin ABD emperyalizmi ve işbirlikçileri PKK, FETÖ'ye karşı mücadelesi, milleti bölen bu ifadelerle başarabilir mi?” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim