İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Parkinson hastalığı başta olmak üzere birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların piyasadan çekildiğini belirterek ilaç sektörünü yüzde 60’lara varan dış bağımlılıktan kurtarmak için yerli firmaların teşvik edilmesini istedi.

SIKINTILI SÜREÇ

Subaşı, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde ilaç sektörünün sıkıntılı bir süreç yaşadığını dile getirerek, “Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği verilerine göre Türkiye’de 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu düşünülmektedir. Dünya çapında ise 10 milyon civarında Parkinson hastası olduğunu tahmin edilmektedir. Parkinson hastalığı yaşlanma ile ortaya çıkan bir hastalık olması ve ülkemizde toplumun giderek yaşlanması nedeniyle hasta sayısının çoğalması beklenmektedir. Parkinson hasta yakını pek çok vatandaşımız, Parkinson hastalığı başta olmak üzere birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların piyasadan çekildiğini ve bulanamadığını ifade etmektedir” diye konuştu.

KRİTİK 4 İLAÇ YOK

Sinemet, Mysoline, Leponex, Clonex gibi kritik öneme sahip ilaçlarla, 500 kalem ilacın eczanelerde bulunmadığı, bu ilaçların alternatifi olmaması ve muadillerinin hasta üzerinde aynı etkiyi gösterememesi sebebiyle hastaların durumları giderek kötüleştiğini söyleyen Subaşı; şöyle devam etti: “Eczanelerde, ilaç depolarında bulunmayan bu ilaçların getirilmesi için Bakanlığınıza, Türk Eczacıları Birliği ve Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuna pek çok başvuru yapılmıştır. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu, piyasada yaklaşık 500 kalem ilacın bulunamadığını ifade etmektedir. İlaç sektöründe yüzde 60’lara varan dış bağımlılık söz konusu olup ilaç firmalarının bazı ilaçları kur artışları sebebiyle beklettiği iddia edilmektedir’’Haber Merkezi

 

Editör: TE Bilisim