Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Antalya'nın içme suyu deposu Kırkgöz Gölü’nde uygulanacak rekreasyon projesiyle ilgili sürecin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kırkgöz su kaynağıyla ilgili çalışmalarının Büyükşehir Meclis Üyeliği döneminde başladığını kaydeden Genç, inanılmaz bir mücadelenin sonunda 50 hektarlık taşkın sahasıyla birlikte bölgenin planlamasını başardıklarını, Hazine alanlarının kullanım yetkisini aldıklarını ve son süreçte kamulaştırılacak birkaç özel mülkiyet kaldığını kaydetti.

EN BÜYÜK HAYALİMDİ

En büyük hayalininAntalya için çok önemli olan bu su kaynağının kurtarılması olduğunu vurgulayan Genç, “Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi Projesi, bir Boğaçayı Projesi kadar önemlidir. Sadece orada yaratacağımız kent parkı anlamında değil, su kaynağının korunması anlamında da Antalya için çok önemli. Bu kaynağın dışında burada bulunan gölü kaybetmemek için su tutan seddeler çok önemli. Buradaki suyun debisini de korumamız lazım. Bunlarla ilgili ASAT ve DSİ’nin çok önemli raporları var. Yazın bu suyun yarısı kuruyor, kışın da taşkına sebep veriyor.Sonuç olarak buna engel olmamız gerekiyor” dedi.

TAMAMEN KORUMA HAVZASI

Bölgenin birinci, ikinci ve üçüncü derecede SİT alanı ve su koruma havzası olduğunun altını çizen Genç, şöyle konuştu: “Kırkgöz Gölü’nü sahiplenme konusunda inanılmaz bir yetki karmaşası vardı.  Bir tarafta Çevre ve Toprak Koruma Kurulu var, Büyükşehir’i var, ilçe belediyesi var ve bunun yanında bir de özel mülkiyetler var. Yani sadece ben değil, önceki dönem valilerimiz de bu konuya çözmek istedi ama çözülemedi. Bu alanın planlamasıyla işe başlanması gerekiyordu. Bizde geçen dönem başında bununla işe başladık. Aşağı yukarı 22 ya da 23 tane kurum ve kuruluş tan ‘olur’ aldık ve planlamasını 5 yılda başarabildik. Çünkü orada DSİ’den, Koruma Kurulu’ndan, Bakanlıklardan hatta NATO’dan bile yetki alman lazım. İnanılmaz bir mücadelenin sonunda 50 hektarlık taşkın sahasıyla birlikte bölgenin planlamasını başardık.Bunun yanında oradaki Hazine alanlarının kullanım yetkisini aldık. Bunların ardından projemizi hazırladık ve onay alabildik. Burası doğa parkı olduğu için, emsal sıfır olan bir planlama yarattık.”

ÇEHREYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

“Son süreçte, kamulaştırma kararlarını da aldık orada sadece birkaç özel mülkiyet kaldı. Biz tabi burayı etaplara böldük. 50 hektar dediğimiz 500 dönümlük bir alan ve buraya bir kent alanı yapılacak. İlk etapta yüz dönümlük (100 bin metre karelik) bir alanını yapacağız. Öncelik kaynağın başı dediğimiz alanla ilgili. Orada ki özel mülkiyetleri de kamulaştırın ca ilk etabın startını vereceğiz. Bu işlemlerinde muhtemelen 6 ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz.Bu projeyi ya uzun vadeli krediyle ya da Avrupa Birliği (AB) proje fonlarından alacağımız destekle yapacağız. Yapacağımız bu vizyon projemizle de bölgenin çehresini değiştireceğiz” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim