Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Levent Renda, baş- boyun bölgesi kanserleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Renda, sıklıkla tiroit, gırtlak, dil ve dudak bölgelerinde görülen kanser türlerinin, dünyada da her yıl 55 bin yeni vaka ile en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterildiğini söyledi. Doç. Dr. Renda, araştırmalara göre yine her yıl 10 binin üzerinde gırtlak ve ağız kanseri vakası bildirildiğini aktardı.

SİGARA YİNE BAŞROLDE

Baş-boyun bölgesinin, yüz cildi, burun içi, dudaklar, ağız içi, dil, yutak, geniz bölgesi, tükürük bezleri, tiroit bezi ve gırtlak bölümlerini içerdiğini belirten Doç. Dr. Renda, "Baş-boyun bölgesi kanserlerini artıran riskler arasında sigara ve tütün ürünlerine maruz kalma, alkol ve HPV virüsü ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca bazı viral ajanlar, radyoterapi ve diyet ile ilgili faktörlerin de hastalığın görülmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Dudak ve cilt kanserlerine neden olan etkenler arasında güneş ışığına maruz kalmak önemli yer tutar. Özellikle Akdeniz bölgesindeki çiftçilerde, açık arazide çalışan kişilerde dudak kanseri riski daha yüksektir" diye konuştu.

ERKEKLER RİSK ALTINDA

Türkiye’de en sık tiroit, gırtlak, dudak ve dil kanserlerinin görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Renda, şöyle konuştu: "Tiroit kanserlerinde genetik bozukluklar önemli rol oynarken, diğer baş- boyun kanserlerinde sigara, alkol ve güneş ışığına yoğun olarak maruz kalma daha ön plandadır. Baş- boyun kanserleriyle, erkeklerde, kadınlardan 4-5 kat fazla ve 50 yaş üstünde daha sık karşılaşılmaktadır. Boyun bölgesinde 2 haftadan uzun sürede geçmeyen şişliklerin en kısa zamanda bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ses kısıklığı ve sesin karakterinde değişimler gribal bir hastalık sonrasında olacağı gibi; sigara ve alkol kullanan risk grubundaki kişilerin de uzun süren şikayetlerinde gırtlak kanseri açısından ses tellerinin endoskopik olarak değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Ağız kanserleri, katı gıdaların bazen de sıvı gıdaların yutulmasını zorlaştırır. Bu durumlarda da mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir." DHA

Editör: TE Bilisim