PARALAR NEREYE GİTTİ?

Büyükşehir belediyesi tarafından 254 milyon Lira’ya imal edilen Konyaaltı Sahil Projesi’nde kabarık faturalar kamuoyuna açıklandı. Bank, duba ve oyun gruplarından örnekler veren Başkan Böcek, 53 Lira olan bir tane beton dubanın yaklaşık 20 katı fiyata, güncel fiyatı 1475 Lira olan bir adet oyun elemanının 23 katı fiyata alındığını söyleyen Başkan Böcek, “Bu paralar nerelere gitmiştir? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir?Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır” dedi.

NİHAİ KARAR DEĞİL

Kamu zararı ve tespit edilen hukuka aykırılıklar nedeniyle iptali gerçekleşen işletme ihalesi nedeniyle gözler Konyaaltı’nda. Başkan Böcek, encümen kararıyla yapılan işletme ihalesinin iptalinin haklı olduğunu kaydederken, yargıya gidilen konuda henüz kendilerine mahkemeden gelen bir tebligat olmadığnı, geldiğinde gerekli cevapların da mahkemeye iletileceğini bildirdi. Başkan Böcek, “Yüce Türk yargısına güveniyoruz. Zaten alındığı söylenen yürütmeyi durdurma kararı son karar değil” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ocak ayında encümen kararıyla iptal edilen ve yargı süreci devam eden Konyaaltı Sahili İşletme İhalesi ile ilgili dün basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter Cansel Tuncer ve Başkan Baş Danışmanı Cem Oğuz ile yapılan toplantıda projenin imalatındaki israf sergilendi.

Daha önce 2 kez 129 milyon Lira’ya yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkılan ancak sonrasında belediye tarafından 254 milyon Lira’ya inşa edilen Konyaaltı Sahil Projesi’nde maliyeti yüksek tutulan harcamalar Başkan Böcek tarafından örneklerle gösterildi. Başkan Muhittin Böcek, toplantı salonunda oluşturulan israf köşesinde sergilenen kalemleri tek tek anlattı. Böcek, güncel fiyatı 53 Lira olan ancak 2 yıl önce tanesi 1050 Lira’ya alınan beton dubayı, güncel piyasa fiyatı 1534 Lira olan ancak tanesine 12 bin 272 Lira ödenen oturma grubunu, güncel piyasa fiyatı 1475 Lira olan ancak iki yıl önce tanesine 34 bin 839 Lira ödenen çocuk oyun elemanı gibi örnekleri basına açıkladı.

RANTA DUR DEDİK

Sayıştay 2018 Denetim Raporu, İçişleri Bakanlığı Özel Teftiş Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri, Büyükşehir Belediyesi iç denetim birimi ve ilgili daire başkanlıkları raporlarına dayanarak,Konyaaltı Sahili İşletme İhalesi’ni iptal ettiklerini kaydeden Başkan Muhittin Böcek, “20 Ocak 2020’de ranta dur dedik”şeklinde konuştu. İki defa 129 milyon Lira bedelle yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılan Konyaaltı Sahil Projesi’nin daha sonra belediye tarafından 254 milyon Lira’ya tamamlandığına dikkat çeken Başkan Böcek, “Konyaaltı Sahil Projesi’nden elde edilen kira geliri, bırakın yapılan 254 milyon Lira’lık yatırımı karşılamayı, işletme giderinin bile altında kalarak, 2 yılda 15 milyon 19 bin Lira zarara yol açmıştır” dedi.

ARABA FİYATINA BİTKİ HEYKELİ

Başkan Böcek, açıklamasında şunları kaydetti: “2018 Yılında arı figürlü bitki heykelinin tanesine 80 bin 240 Lira ödenmiştir. 4 tane alınmış ve toplam 320 bin 960 Lira harcanmıştır. Arı figürlü bitki heykelinin 2020 yılı güncel piyasa birim fiyatı 9 bin 440 Lira’dır. 2020 yılı güncel piyasa birimi 13 bin 393 Lira olan bir adet sokak antrenman parkuruna 2 yıl önce 619 bin lira ödenmiştir. Güncel piyasa fiyatı 1475 lira olan bir adet çocuk oyun elemanına ise iki yıl önce 34 bin 839 Lira ödenmiştir. Bunlardan 9 adeti için toplam 313 bin Lira harcanmıştır. Güncel fiyatı 1534 Lira olan bir oturma elemanına, 12 bin 272 Lira ödenmiş, 23 adetine toplam 282 bin 256 Lira harcanmıştır. 23 adetin bugünkü fiyatı toplam 35 bin 282 Lira’dır.”

PARALAR NEREYE GİTTİ?

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yap işlet devret modeli ile 129 milyon Lira’ya iki kez ihale edilen Konyaaltı Sahil Projesi’nin sonrasında belediye tarafından nasıl 254 milyon Lira’ya tamamlandığının bu örneklerden daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Bu paralar nereye gitmiştir? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir?” dedi.

NEDEN 28 YIL?

Antalya’da belediyeler tarafından yap işlet devret model ile yapılan birçok proje olduğunun altını çizen Başkan Muhittin Böcek, “Atatürk Parkı, Beach Park, Konyaaltı Belediyesi Sahil düzenlemesi, Lara Beach Park gibi örnekler yap işlet devret modeli 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu örneklerde ihaleyi alan firma yatırımı da yapmıştır. Konyaaltı Sahil Projesi’ne bir kuruş yatırımı olmayan Alkoçlar’a neden sadece işletme işi 28 yıl verilmiştir?Böyle bir mantık yok. Daha önce yap işlet devret modeli ile çıkılan ihalelerde aranmayan şartlar sadece işletme ihalesinde aranmıştır. Kamu yararı gözetilmemiş rekabet koşulları oluşturulmamıştır” diye konuştu.

GELECEK İPOTEK ALTINDA

“Kısaca Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır” diyen Başkan Böcek, şunları söyledi: “Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Burada ihale iptaline karşı çıkanların telaşlarını çok iyi anlıyorum. Yandaş basına haber yaptıranları Antalyalı hemşerilerim affetmeyecektir. Yanlışları 31 Mart’ta sevgili Antalyalılar görmüş, yanlış yapanları sandığa gömmüştür.”

HUKUKİ OLARAK GEREĞİ YAPILACAK

İhale iptali ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının nihai bir karar olmadığının altını çizen Başkan Böcek, “Daha aslında resmi olarak belediyemize yazı girmemiştir. Yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili duyumlarımız vardır. Ancak belediyemizden bilgi ve belgeleri henüz mahkemeye sunulmamıştır. Cevabımızın sonucunda alınacak karar da yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır” dedi. Başkan Muhittin Böcek, yasa, yönetmelik mevzuat dışı hareket edip, kamuyu zarara uğratan ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatan kim varsa hukuki olarak gereğini yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Sinem DOĞAN

 

 

Editör: TE Bilisim