Yaşam Hastanesi basın biriminden yapılan bilgilendirmeye göre Op. Dr. Güvendik, HPV’nin Human Papilloma Virus insan siğil virüsünün kısaltması olduğunu söyledi.  Yüz civarında birbirine çok benzeyen tipi bulunduğunu kaydeden Güvendik, “Ancak insanlarda hastalık yapan kırka yakın tip mevcuttur. Bu virüs grubu çoğunlukla deride ve vücudun değişik bölgelerinde siğil oluşturur; elde, ayaklarda oluşan siğiller de HPV'dir. Toplumda çok yaygın olarak görülmektedir, temelde yayılım yolu direkt temas halidir. Son yıllarda gündeme çok sık gelmesinin nedeni, bazı tiplerinin kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olduğunun kesinleşmiş olmasıdır” dedi.

 

HASTALIK YAPABİLİRLER

 

“Virüsler mikroskopik olmanın ötesinde çok küçüktürler. HPV virüsü milimetreden on bin kat daha küçüktür ve kendi başına üreyebilen canlılar değildirler. Metabolizmaları yoktur, ancak bir canlı hücrenin içine girerek çoğalabilir ve hastalık yapabilirler; AIDS, kuduz, grip ve diğer virüs hastalıkları gibidirler. Antibiyotikler HPV'ye etki edemezler ve bu nedenle tedavileri çok güçtür. HPV kansere neden olduğu kesinleşmiş bir virüs hastalığıdır.Cinsel bölgede dış tarafta deride siğil yapan HPV yüzde 90 oranında Tip6 veya Tip11'dir. Yani kanser yapan tiplerden değildir, bu nedenle derideki siğillerin rahim ağzı kanseri ile ilgisi neredeyse yoktur.”

 

TEMAS YOLUYLA BULAŞABILIR

 

“Cinsel bölgede enfeksiyon oluşturan virüsler cinsel temas yoluyla bulaşır. Nadir olarak da enfekte elin veya eşyanın cinsel bölgeye teması ile olur. HPV ile bir şekilde teması olmuş birey oranı toplumda yüzde 70'leri bulmaktadır. Ancak böylesi yüksek orana rağmen rahim ağzı kanseri görülme oranı çok düşüktür. Bunun nedeni, enfeksiyon oluşturan HPV tiplerinin çoğunlukla kanser oluşturan tiplerden olmamasıdır, bununla birlikte HPV bulaştıktan sonra bağışıklık sisteminin bu enfeksiyonu kendiliğinden yenebilmesidir. Yani bağışıklık sisteminin rolü büyüktür. Bu amaçla virüsün bazı parçacıklarını içeren aşı mevcuttur. Ancak aşı, pek çok tipi bulunan HPV'nin tüm tiplerini kapsamamaktadır. Henüz HPV bulaşmadan, cinsel aktivite başlamadan önce aşının yapılması önemlidir.

           

SMEAR TESTİ İLE ANLAŞILABİLİR

 

“Rahim ağzına hücrelerine yerleşen HPV'nin bağışıklık sistemi tarafından yok edilemediği durumda hücrelerin yapısında deformasyon meydana gelir ve hızlı bir çoğalma söz konusu olur. Bu hücresel değişiklik smear testi ile anlaşılabilir. Hücrelerde meydana gelen anormalleşmeye tıp dilinde CIN denilmektedir. 1,2,3 şeklinde aşamaları vardır, CIN3 kansere en yakın dönemdir, ancak bu safhaya ulaşana kadar yıllar geçmektedir ve herhangi bir belirti vermemektedir. Bu belirtisiz dönemde smear testinin önemi çok büyüktür, 3 yıl geçmeden test yapılması önerilir.”

 

Haber Merkezi 

Editör: TE Bilisim